Як бути інтелектуалам в нових умовах? Науковці університету – учасники VII конференції аналітичних центрів

На запрошення Міжнародного фонду «Відродження» директорка Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону доцент Ольга Максимович та  начальниця науково-дослідної частини університету доцент Ірина Галущак взяли участь у сьомій щорічній конференції аналітичних центрів, яка відбулася 12 грудня у м. Київ.  Близько двох сотень аналітиків з усіх куточків України дискутували про роль інтелектуалів та аналітичних центрів у полісі процесах та їх вплив на розвиток України. Понад 25 аналітичних центрів презентували свою діяльність, сферу експертизи та аналітичні матеріали.

«Аналітичні центри – це найбільш кваліфікована частина громадянського суспільства, яка має не лише запити до держави, але й інструментарій», – такими словами розпочав конференцію  Олександр Сушко, виконавчий директор МФ «Відродження».

Захід вбувався в рамках програмної ініціативи з розвитку аналітичних центрів програмного напряму «Демократична практика»  Міжнародного  фонду «Відродження». До слова, «Ініціатива з розвитку аналітичних центрів» виконується міжнародним фондом «Відродження» у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

Чи мають інтелектуали вплив на суспільну думку? Яка їх роль у розробці візії країни: автори, натхненники чи критики? Чи готові аналітичні центри працювати в нових політичних умовах? Як переформатувати спілкування/аналітичні продукти, щоб зацікавити владу? Як владі та аналітичним центрам спільно працювати над важливими питаннями державної політики? Чи може державне замовлення досліджень стати такою процедурою?

Ці та інші питання лягли в основу обговорень на цьогорічній конференції, що підвела підсумки аналітичного року 2019 в Україні.