Стартував грантовий проєкт з інституційної підтримки розвитку університетського аналітичного центру

Сьогодні в університеті відбулася презентація нового проєкту – проєкту SG 53710 «Сприяння сталому розвитку Прикарпаття через інституційне зміцнення університетського аналітичного центру».  Проєкт реалізується Навчально-науковим Центром соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Прикарпатського національного університету в рамках «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів», яку впроваджує Міжнародний фонд «Відродження» в партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) та за фінансової̈ підтримки Посольства Швеції̈ в Україні.

Участь у заході взяли ректор університету, професор Ігор Цепенда, проректорка університету з наукової роботи Валентина Якубів, авторка і керівниця Проєкту, директорка Центру Ольга Максимович та учасники команди Проєкту, представники засобів масової інформації. До урочистої презентації Проєкту в режимі онлайн долучилися професор, член-кореспондент Інституту соціології НАН України Євген Головаха, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко, керівниця Західноукраїнського представництва Міжнародного фонду «Відродження» Оксана Дащаківська, менеджерка програмної ініціативи «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження» Софія Голота, керівники та експерти аналітичних центрів Національного університету «Києво-Могилянська академія» та Українського католицького університету, представники з Асоціації соціологів України.

Вітальним словом розпочав захід ректор університету Ігор Цепенда. Він підкреслив, що проект «Сприяння сталому розвитку Прикарпаття через інституційне зміцнення університетського аналітичного центру» є черговим  успішним грантом університету.

«Університет в своїх місіях – навчання,  науки – має третю важливу місію – вплив на розвиток регіону. Тому цей проект є дуже важливим для нас, адже він починає об’єднувати університетських аналітиків, експертів, які вже давно працюють на Прикарпатті і за його межами, з точки зору важливих оцінок, напрямків, формування стратегій, тактик, концепцій. Цей Центр, по-перше, дозволить об’єднати всі їхні зусилля. По-друге, визначити ті пріоритетні напрямки, які є сьогодні важливими як для університету, так і для міста, і для Прикарпаття», – зазначив ректор. Він також подякував Міжнародному фонду «Відродження» за підтримку Проєкту.

З онлайн-привітання до учасників заходу звернувся професор, член-кореспондент Інституту соціології НАН України Євген Головаха. Він наголосив на важливості функціонування в університетах аналітичних центрів. «Важливо, що ці центри мають функціонувати на базі регіональних провідних університетів. На мою думку – це гарантія якості. Адже їх діяльність базується на роботі фахових, професійних викладачів. І з приємністю хочу відзначити, що аналітичний центр Прикарпатського національного університету є один із лідерів», – підкреслив Євген Головаха.

«Саме університети є природнім осередком , де має гуртуватися наукова спільнота, дослідницька спільнота, зокрема, і та, яка працює в галузі суспільних наук. Сподіваємося, що цей приклад співпраці з Прикарпатським національним університетом буде ефективним, тому що, насправді сьогодні в Україні є дефіцит ресурсів під подібні проєкти»,  – зазначив виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко.

Авторка і керівниця Проєкту, директорка Центру, що став переможцем цьогорічної програми з розвитку університетських центрів, доцентка Ольга Максимович, презентувала учасникам заходу концепцію, основні цілі та завдання. Вона підкреслила, що місія Центру спрямована, перш за все, на сприяння сталому розвитку Івано-Франківщини через належні дані для освітніх, молодіжних, економічних, соціальних, екологічних, туристичних, культурних політик тощо та формування/просування культури/практик аналітично обґрунтованого прийняття рішень («Data-Based Decision Making Culture»). Також, Ольга Максимович розповіла, що заходами Проєкту передбачено створення стратегії розвитку структурного підрозділу університету, формування організаційних та процедурних передумов розвитку, покращення комунікаційної складової підрозділу задля організаційного розвитку університетського аналітичного центру на Прикарпатті.

Керівниця Проєкту також представила свою команду, яка є відмінним поєднанням фахівців проєктного менеджменту – з одного боку та експертно-аналітичного потенціалу університету – з іншого. Так, в складі команди працюватимуть: провідна фахівчиня Центру, фінансова менеджерка, аналітикиня Уляна Сидор; головний науковий співробітник Центру, експерт статистичного аналізу даних Михайло Осипчук; головний науковий співробітник Центру, експерт з критичного мислення, оцінки та прийняття рішень Віталій Надурак; експерт з доброго врядування, публічного управління та доброчесності Роман П’ятківський; аналітик SMART-спеціалізацій Василь Варварук; молодший науковий співробітник Центру, медіаменеджер, аналітик регіонального економічного розвитку Тарас Малишівський; молодший науковий співробітник Центру, дослідник регіональних політик Михайло Мосора; консультантка з питань патентування та авторського права Мар’яна Сигидин.

В рамках програми заходу  відбулося також і перше  засідання Стратегічної ради партнерів Центру задля покращення якості його роботи та ефективної комунікації результатів діяльності структурного підрозділу університету в  цільових аудиторіях.