Провідна фахівчиня нашого Центру Уляна Сидор розробила авторську методологію та опублікувала дослідження «Безпечні громадські простори: гендерні аспекти»

Провідна фахівчиня, фінансова менеджерка та аналітикиня Центру соціологічних досліджень Уляна Сидор  розробила методологію оцінювання та урахування потреб різних груп користувачів у сфері гендерної безпеки у міському просторі.

«Ще школяркою я чітко розуміла, що деякі простори викликають  тривогу та суб’єктивне відчуття небезпеки. Наприклад, свідомо уникала певних зони неподалік будинку, в якому мешкала наша родина. Зараз я знаю, чому так відбувалось і що це проблема, про яку слід говорити та яку можна  розв’язати, залучаючи науково обґрунтовані підходи», – зазначає авторка.

Розробка доступна для перегляду за лінком – http://bit.ly/methodology_space.

Прикметно, що дослідження передбачало як теоретичний так і емпіричний рівні вивчення. Так,  на емпіричному рівні аналізу, в рамках ініціативи проведено трирівневу оцінку міських просторів Івано-Франківська щодо урахування гендерних аспектів в сфері безпеки з метою апробації розробленої авторкою методології.

Перегляд попередніх результатів дослідження за посиланням: http://bit.ly/IF_evaluation.

«Обласному центру Прикарпаття все-таки є над чим працювати для покращення умов безпечного перебування мешканців та відвідувачів, а для цього потрібна широка залученість та активність міщан», – переконана Уляна Володимирівна. І  саме таку можливість пропонує інноваційний  веб-інструмент «Safecity» (новий веб-розділ платформи «Доступний Івано-Франківськ»), завдяки якому  мешканці міста можуть відмітити ті чи інші місця на карті, що викликали у них відчуття гендерної небезпеки. Завдяки «Safecity» охочі франківчани отримали можливість відмітити на карті  зону чи простір, що викликає відчуття небезпеки, зазначивши відповідну причину у коментарях. Аналогічно ж, веб-підрозділ дозволяє позначати локації, що викликають відчуття комфорту та безпеки. Підрозділ «Safecity» працює за посиланням  https://safe.mvk.if.ua/

Авторка додає, що розроблена методологія та її результати є виключно відповідальністю науковиці та представляють думку інституцій грантодавця, а також Європейський Союз не несе відповідальності за будь-яке подальше використання даних дослідницької ініціативи.

Дослідження здійснене рамках ініціативи “Врахування гендерних аспектів в сфері громадської безпеки в Івано-Франківську”, що отримала підтримку від проєкту Eastern Partnership Civil Society Facility, фінансованого ЄС в Україні.