X30 або як Ізраїлю вдалося: адаптація програми “ЙОЗМА” для стимулювання залучення іноземного капіталу

2103,84 дол. США – це показник величини залучених прямих іноземних інвестицій на одну особу для країни Ізраїль за підсумками 2019-го року. Для України за аналогічний період даний показник становив 68,56 дол. США (див. рис.). Різниця просто вражаюча. Якщо говорити мовою цифр, то Ізраїль зумів залучити прямих іноземних інвестицій в розрахунку на одну особу в цілих 30 разів більше, аніж Україна.

Чому так важливо залучати іноземні інвестиції? Якщо коротко, для цього існує декілька ключових причин:

– прямий внесок у формування ВВП;

– створення нових робочих місць;

– зростання купівельної спроможності населення;

– залучення нових технологій;

– позитивний вплив на платіжний баланс країни.

Очевидно, що для України є критично важливим нарощувати обсяги залучення іноземного капіталу з метою фінансування економічного стрибка “із третього світу в перший”.

Один із механізмів, який здатен стимулювати залучення іноземного капіталу – це використання досвіду програми “ЙОЗМА”, яку реалізовував Ізраїль у 90-х рр. ХХ століття, та яка дозволила даній країні перетворитися на “країну стартапів”.

Детальніше про ключові умови функціонування програми “ЙОЗМА”, а також про можливий ефект від реалізації схожої програми в Україні читайте у статті молодшого наукового співробітника, аналітика регіонального економічного розвитку нашого підрозділу Тараса  Малишівського у співавторстві із науковим керівником, доцентом кафедри теоретичної і прикладної економіки Володимиром Стефініним.

Публікація за посиланням:  https://doi.org/10.36818/2071-4653-2020-5-7