Директорка нашого Центру Ольга Максимович взяла участь у VIII щорічній конференції аналітичних центрів

На початку лютого, традиційно, представники провідних аналітичних центрів країни зібралися  на щорічну конференцію. Уже у восьмий раз поспіль подію організовує Міжнародний фонд “Відродження” в межах Ініціативи з розвитку аналітичних центрів за підтримки Посольства Швеції.

Достовірні дані та пандемія – ось ключовий ракурс дискусій панелістів, які, попри те, що відбувалися у змішаному форматі  переглянули  більш як чотири тисячі глядачів аудиторії по ту сторону екрану.

«Очевидно, що ключовою темою цьогорічної конференції стала пандемія коронавірусу та роль аналітичних центрів у відповідь на неї. Не дарма, поряд з пандемією, ми зазнали й інфодемії, яка вражає країни з такою силою, що змушує уряди працювати на два фронти. Саме тому так важливо, щоби відповіді на пандемію були максимально побудовані на інформації, достовірних даних та результатах досліджень. Без цього ми не зможемо швидко подолати пандемію і стати сильними. Тож сьогоднішнім “прометеєм” мають стати аналітичні центри, вогонь яких у вигляді даних та досліджень допоможуть нам справитись з коронавірусним лихом», – зазначають організатори події.

Сесія для практиків, організована в рамках події стала майданчиком обговорення практичних аспектів роботи аналітичних центрів в умовах COVID-19. Аналітики розмірковували про адвокацію онлайн  під час пандемії, рефлексували  про те, як впливати на діяльність влади під час карантину та дистанційної роботи команди. Про життя аналітичних центрів під час COVID-19,  врядування, менеджмент та командну роботу говорили панелісти групи практиків, в тому числі й директорка  нашого підрозділу  Ольга Максимович. Соціологиня розповіла, що  змінилося для нашої організації в умовах  карантинних обмежень,  поділилася з присутніми кейсами успішного вирішення завдань організаційного розвитку в  поточних реаліях, наголосила на проблемних ділянках роботи, які склалися у зв’язку з пандемією, з-поміж яких чільне місце посідає проблема швидкості виконання операційних завдань та прийняття рішень. Іншим «слабким місцем» дистанційної роботи підрозділу, на переконання дослідниці, є послаблення корпоративної культури та організаційної солідарності в умовах дистанційного спілкування та тривалої відсутності безпосереднього спілкування команди.  Поряд з тим,  директорка Центру зазначила, що нові умови  роботи  виявилися цілком прийнятними для вирішення значної частини дослідницьких завдань, мозкового штурму ідей та формування дизайн-проектів досліджень.

Загалом, програма заходу передбачала обговорення ролі аналітичних центрів у трансформації суспільства під час кризи,  впливу COVID-19 на демократію в Україні та світі, оцінку змін, можливостей та викликів для аналітичних центрів, спричинених глобальним поширенням вірусу.  Окрема увага приділялася рефлексії на предмет можливостей співпраці аналітичних центрів та бізнесу.  Підводячи підсумки заходу, диспутанти погодилися, що необхідність нарощування портфелю компетенцій організаційної адаптивності та гнучкості  є чи  не найбільшим уроком, який   ми усі разом «вивчили» перегортаючи в минуле  сторінку 2020 року.

Прегляд «Сесія для практиків – змістовний міт-ап» доступний за посиланням: http://surl.li/mzen

Повний запис «VIII  щорічної конференції аналітичних центрів»  тут: http://bit.ly/36XPx1e

Конференція відбулась в межах «Ініціативи з розвитку аналітичних центрів в Україні», яку МФ «Відродження» виконує у партнерстві із «Ініціативою відкритого суспільства для Європи» (OSIFE) та за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.