Відбулася адміністративна зустріч щодо реалізації проєкту «Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні»

17 лютого у Навчально-науковому Центрі соціологічних досліджень Прикарпатського регіону відбулася розширена робоча зустріч за участю партнерів, експертів, команди та волонтерів проєкту «Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні». Під час неї йшлося про партнерство та план заходів на 2022 рік.

Проєкт реалізують у декількох напрямках, один з них – історико-культурний. У польсько-українській співпраці науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника напишуть низку статей про бойківський край, повідомила  координаторка проєкту Ольга Максимович.

Під час робочої зустрічі в режимі онлайн був присутній керівник відділу закордонної співпраці Вищої державної професійної школи в Хелмі Зигмунд Ґардзінський. Він запевнив, що польська сторона сприятиме роботі прикарпатських науковців у місцевих архівах.

Також дослідники проводитимуть етнографічні експедиції на території Калуського району, розповів експерт з розробки туристичного маршруту, доктор історичних наук Володимир Великочий.

«Ми плануємо провести біографічні інтерв’ю бойків. З етнографічними експедиціями ми поїдемо у Калуський район», – розповів Володимир Великочий.

Одним із ключових завдань проєкту стане реставрація дерев’яного костелу святого Сесілія у селі Креховичі. Його збудували на початку XVIII століття, з тих часів зберігся лише фундамент. Наразі сакральна будівля понад 70 років як перестала діяти.

Споруда потребує ремонту, щоби стати туристичною окрасою регіону. Також громада готує документи, щоб костел отримав охоронний статус, розповіла координаторка проєкту, головна спеціалістка відділу економічного розвитку, інвестиції і проєктної діяльності Брошнів-Осадської тергромади Світлана Мицак.

Зі свого боку начальник департаменту культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак запевнив про готовність консультувати та підтримати громаду щодо розробки документації та збереження сакральної пам’ятки. Також у межах проєкту передбачили створення електронного реєстру туристичних об’єктів та атракцій Бойківщини.

Робота над туристичним потенціалом Брошнів-Осадської громади це – виклик, розповів під час зустрічі начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА Віталій Передерко.

З його слів, для туристів – це не надто популярний маршрут. «Наше завдання привабити у цей край мандрівників, – каже очільник відомства. – З одного боку, складне завдання, проте тим і цікаве.»

Тому одним із результатів «відкриття Горган» буде розробка Стратегії туристичної промоції Брошнів-Осадської територіальної громади.

У межах проєкту заплановані два зустрічні візити. Під час поїздки у Республіку Польща українська делегація може дізнатися про досвід збереження спадщини бойків у Хелмі. Згодом гості з  Республіки Польща відвідають Брошнів-Осадську територіальну громаду та  познайомляться з її туристичним потенціалом, культурною та історичною спадщиною.

Реалізація проєкту важлива для розвитку громади, зауважила учасниця зустрічі в.о. начальника управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції туризму та інвестиції ОДА Галина Макота.

«Для мене цей проєкт важливий ще й тому, що моя бабуся теж бойківчанка. Дитиною її вивезли під час операції «Вісла» в Україну. Досі хвилююся, коли розповідаю про історію нашої сім’ї», – розповіла очільниця відомства.

Для промоції Брошнів-Осадської ТГ варто залучити жителів краю, підкреслила авторка і керівниця проєкту, директорка Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Ольга Максимович.

«На теренах Калуського району живуть люди, яким небайдужа їхня історія, які готові дізнаватися її та розповісти широкому загалу, – каже Ольга Максимович. – Важливо, організувати таку волонтерську групу, яка б могла допомогти та якнайкраще привідкрити  «Ворота в Центральні Горгани».

Реалізувати проєкт «Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні» планують упродовж 2022 року.

Для довідки.

Проєкт «Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні» (PBU2/0822/18) реалізують Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Брошнів-Осадська територіальна громада, Вища державна професійна школа м. Хелм.

Тривалість проєкту: 12 місяців

Бюджет проєкту: 55 664,57 Євро

Грант: 49 541,47 Євро

Мета: популяризувати історико-культурну спадщину бойківського регіону польсько-українського прикордоння на території Брошнів-Осадської територіальної громади, посилення міжкультурних зв’язків, імплементація спільних заходів зі збереження спадщини та підвищення туристичної привабливості.

Цілі:

проведення транскордонних заходів спрямованих на зміцнення культурних зв’язків, міжкультурного діалогу та співробітництва;

підготовка та проведення офіційної реєстрації та охорони одного об’єкту культурної спадщини;

реалізовувати заходи, спрямовані на популяризацію, просування та підвищення туристичної привабливості культурної спадщини Бойківського регіону польсько-українського прикордоння на території об’єднаної громади.

Подію організовано за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст цього документа відповідальним є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Зміст документа, за будь-яких обставин, не відображає позицію Європейського Союзу, ОУ або Спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 рр.