Експерт Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” долучився до обговорення проблем розвитку агрофуд сектору Івано-Франківщини

Аналітик регіонального економічного розвитку Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” Тарас Малишівський взяв участь у завершальній форсайт-сесії щодо існуючих проблем та перспектив розвитку мікро, малого і середнього бізнесу (ММСБ) агрофуд сектору в громадах Івано-Франківської області. Захід відбувся 16 вересня у Долині.

Форсайт-сесія обʼєднала представників бізнесу в агрофуд секторі, обласної та районної влади, органів місцевого самоврядування громад Івано-Франківської області. Також фахівців з наукових, освітніх, експертних установ і організацій, місцевих громадських організацій, ініціативних груп.

Під час сесії, учасники заходу обумовили виклики, з якими зіткнувся агрофуд сектор Франківщини в умовах війни. А це підприємства та крафтові виробники, які займаються від вирощування і переробки агрокультур до виготовлення бджолопродукції.
Зокрема, ключовими викликами є зростання цін на енергоресурси, відсутність необхідної інфраструктури (доступ до якісних добрив, насіння, відсутність місць для зберігання врожаю), відсутність програм для оренди сільськогосподарської техніки чи можливостей взяти таку техніку в лізинг.

“Продовольча безпека — це ще один виклик, з яким сьогодні стикається глобальна спільнота. Саме тому, проведення таких обговорень щодо ідентифікації проблем та розробки шляхів їх вирішення це — надзвичайно важливий крок, який дозволить зіграти на випередження та сформувати передумови для стійкості у разі загострення ситуації”, — вважає Тарас Малишівський.

У кінці вересня планується проведення підсумкового обговорення, на якому відбудеться презентація напрацювань тематичних фокус-груп щодо розвитку агрофуд сектору в регіоні. Захід відбудеться за участі керівництва обласної військової адміністрації, районної військової адміністрації, відповідних центральних органів виконавчої влади, представників міжнародних установ, організацій, донорів. Їм представлять спільне ухвалення рішень, проєктних ідей, резолюцій, звернень, міжсекторальних дорожніх карт тощо.

Обговорення присвячені проблемі розвитку агрофуд сектору в регіоні
організовує – ГС “Агенція регіонального економічного розвитку Бойківщини” (м. Долина), ГС “Бізнес асоціація “Дністер-206” (м. Бурштин), ГО “Долучайся і змінюй“ (м. Коломия) та ГО “Гуцул Етнос” (смт. Ясіня, Закарпаття) за підтримки програми USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО та ГС “Міжнародний агротуристичний кластер “Дністер-1362”.

Довідково:
Форсайт сесія (від англ. Foresight — “погляд у майбутнє”) — це формат пошуку раціональних і компромісних рішень та відбору проєктних ідей, де розглядаються різноманітні процеси учасниками представниками стейкхолдерів з різних сторін (секторів), які створюють можливі майбутні сценарії з відбором оптимальних. Цей формат може допомогти зрозуміти важливі локальні/місцеві/національні/міжнародні тенденції та таким чином допомогти учасникам прийняти рішення на майбутнє. Висновки можуть бути використані в стратегічній та операційній роботі на різних рівнях, зокрема у різних аспектах ведення бізнесу, як первинної ланки створення доданої вартості.