Проєкт “GORGANY_HERITAGE” перетнув свій екватор

21 вересня у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася транскордонна фокус-групова дискусія «Міжкультурний діалог у вивченні та популяризації спільної спадщини етнографічної Бойківщини». Проєкт «Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні» Програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020» впроваджується Карпатським інститутом аналітики “FrankoLytics”.

Зустріч під модерування директорки Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” Ольги Максимович об’єднала експертів, представників органів влади, місцевого самоврядування, туристичної індустрії, медіа та громадського сектору, які дискутували про особливості етнографічної групи бойків та стратегій розвитку туризму у Брошнів-Осадській територіальній громаді.

До обговорення інструментарію майбутнього соціологічного дослідження приєднався керівник відділу закордонної співпраці Вищої державної професійної школи в Хелмі Зигмунд Ґардзінський. Також долучилися до дискусії представники Брошнів-Осадської громади, головний спеціаліст відділу освіти, культури, молоді і спорту Брошнів-Осадської територіальної громади Ірина Курташ, громадський діяч Володимир Борович та генеральний директор ТОВ “Науковий парк” ПНУ ім. В.Стефаника Роман Бубна.

Проєкт «Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні» дасть системне бачення того, як розвивати Східну Бойківщину, вважає експерт з розробки туристичного маршруту, доктор історичних наук Володимир Великочий.

“Виникає питання, як себе ідентифікують бойки? І одне з наших завдань дослідити це”, — говорить Володимир Великочий.

Про підходи дослідження спадщини Бойківщини дискутували: професор кафедри українознавства і філософії Івано-Франківського національного медичного університету, доктор історичних наук Ігор Любчик, доцент кафедри етнології і археології факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського університету Петро Костючок. 

Також до розмови у форматі онлайн приєднався доцент кафедри географії та природознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидат педагогічних наук Йосип Гілецький.

Доцент кафедри географії та природознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидат географічних наук Роман Сливка акцентував на вживанні топоніму “етнографічна група”.

“Коли говоримо про бойків, то варто вживати слово етнографічна група, а не етнічна меншина, — каже Роман Сливка і продовжує. — Як і мій наставник Йосип Гілецький, пропоную відкривати Бойківщину не стереотипно, але прокладати туристичний маршрут через невідомі вершини, щоб віднайти новий, естетичний ландшафт Бойківщини”.

Філософію туристичного перетворення Брошнівщини на локальну туристичну дестинацію докладно окреслив начальник відділу туризму управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА Віталій Передерко. Експертні поради щодо збереження культурної спадщини запропонував начальник департаменту культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак та завідувач сектору з питань охорони культурної спадщини відомства Андрій Давидюк. Участь у фокус-груповій дискусії взяв головний фахівець відділу технічного нагляду управління Тетяна Попадюк.

До слова, у 2020 році 6 прикарпатських громад етнографічної Бойківщини затвердили спільний меморандум про співпрацю. Серед них і Брошнів-Осадська громада, нагадав учасникам заходу директор Громадської спілки “Агенція регіонального розвитку Бойківщини” Володимир Петрів. Громади брали участь в освітній програмі “SPACES. Просторове планування для доступності, співробітництва та економічної сталості”. Він також обумовив шляхи посилення міжкультурної комунікації на теренах прикордоння.

“З огляду на досвід, для реалізації цього проєкту потрібна міжсекторна взаємодія: між владою, бізнесом, громадським сектором та жителями. Ми мусимо мати таку правильну бізнесову та економічну модель, яка зможе примножити та зберегти історико-культурну спадщину для широкої аудиторії. А також залучити до цього молодь”, — порекомендував Володимир Петрів.

Другий етап фокус-групової дискусії відбувся 23 вересня у Вищій державній професійній школі міста Хелм. 

Це один з етапів проєкту, реалізація якого завершиться у 2023 році. Упродовж цього часу триватимуть архівні роботи, етнографічні експедиції, розробка Стратегії туристичної промоції Брошнів-Осадської територіальної громади. Проєкт фіналізує створення нових туристичних маршрутів, збереження пам’яток культури  та популяризації історико-культурної спадщини бойківського регіону на території Брошнів-Осадської територіальної громади.

Подію організовано за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. За зміст цього документа відповідальним є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Зміст документа, за будь-яких обставин, не відображає позицію Європейського Союзу, ОУ або Спільного технічного секретаріату Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 рр.