Як розвивати етнографічну Бойківщину. Прикарпатська делегація переймала досвід у Республіці Польща

Як зберігати та розвивати етнографічну Бойківщину, вивчали прикарпатські науковці та представники Брошнів-Осадської громади під час дводенного візиту до Республіки Польща. Учасники української делегації відвідали музеї, пам’ятки культурної спадщини на території Західної Бойківщини. Разом з партнерами проєкту “GORGANY-HERITAGE” у Державній академії прикладних наук в місті Хелм (раніше — Вища державна професійна школа міста Хелм), взяли участь у фокус-груповій дискусії та відвідали гміни Сенниця-Ружана та Войславичі.

У Польщі українська делегація відвідала старовинні бойківський храми Бещадського повіту. У селі Рівня сакральна споруда внесена у загальнодержавний реєстр пам’ятників історії. А в селі Смільник прикарпатці відвідали бойківську святиню кінця XVIII століття, яка є у списку Світової спадщини ЮНЕСКО серед дерев’яних церков Карпатського регіону Польщі та України.

Учасники делегації також побували у музеї, який у селі Затварниця створив місцевий волонтер на місці старої бойківської хати. Чоловік збирає знаряддя праці, побутові речі, фотографії, сакральні пам’ятки. Такий досвід потрібно переймати Брошнів-Осадській громаді, вважає директорка Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” Ольга Максимович.

“Саме такі небайдужі люди є рушієм змін. Вони зберігають історію та культуру регіону і цим привертають увагу до неї інших людей. Ми маємо під час реалізації нашого проєкту створити умови для об’єднання однодумців у збереженні історико-культурної спадщини бойків”, — каже Ольга Максимович.

Ще одним прикладом збереження не тільки бойківської, а й лемківської культури та Посяння став етнографічний парк у місті Сянок Підкарпатського воєводства.

Більше про обмін досвідом та як планують дослідники розвивати туризм у Брошнів-Осадській громаді, читайте у репортажі Суспільного за посиланням: https://bit.ly/3S8yQG5