FrankoLytics: Аналітична довідка “Просторовий розвиток та архітектура”

Проєктна менеджерка FrankoLytics

Юлія БАВОЛЯК

Аналітик даних та інформаційних систем FrankoLytics

Святослав БІЛОУС

Івано-Франківська міська територіальна громада відрізняється значним приростом кількості жителів саме Івано-Франківська – за останні 60 років населення міста зросло у 4 рази. Створення Івано-Франківської міської територіальної громади (далі – Івано-Франківської ТГ) додатково збільшило чисельність населення, а повномасштабне вторгнення росії лише пришвидшило і без того динамічний міграційний приріст чисельності населення у місті. Таким чином, вдалі архітектурні форми і якісний просторовий розвиток є ключовою запорукою задоволеності мешканців громади власною домівкою.

Івано-Франківська ТГ володіє унікальним ансамблем архітектурних стилів, що зумовлено історичними передумовами, адже впродовж XX століття місто, як і інші населені пункти громади, належало до складу 4 держав, існування яких впливало зокрема і на архітектурну складову міста. Так, центр Івано-Франківська характеризується щільною забудовою, більшість якої виникла ще у дорадянський час. За характером таку забудову можна назвати радіально-кільцевою. Райони міста, що виникли у радянські часи, характеризуються стандартним на той час стилем, в якому панує функціональність серед житлових будівель і поєднання гігантизму з гуцульським стилем серед нежитлових будівель. Новітні райони міста, які також поширюються і на навколишні села громади, здебільшого характеризуються, так званою квартальною забудовою. 

Згідно зі звітом Департаменту містобудування та архітектури, у громаді станом на 2023 рік запрацював реєстр/мережа паспортів торгових майданчиків.

Аналіз дослідницьких та аналітичних матеріалів у контексті інфраструктури та урбаністики свідчить про інтерес до цієї теми – кожне п’яте дослідження стосується однієї чи іншої тематики. Водночас лише три з них стосуються обох тематик одночасно, що своєю чергою вказує на низький рівень зв’язку між цими двома тематиками досліджень.

Понад три чверті публікацій мають всеукраїнський або міжобласний характер, що дає розуміння про низький рівень внутрішнього інтересу до вивчення тематик інфраструктури та урбаністики у громаді. Натомість нашу громаду доволі часто вивчають зовні, як “одну із”, проводячи зокрема і порівняльний аналіз.

Найчастіше тематики урбаністики та інфраструктури стосувалися таких Принципів належного врядування, як Справедливість, а також Ефективність та результативність. Щодо Цілей сталого розвитку, то понад половина публікацій стосуються Інновацій та інфраструктури, а також Сталого розвитку міст та спільнот.

Тематики урбаністики та інфраструктури як ключові для даного напрямку Стратегії Івано-Франківської міської територіальної громади, доволі тісно переплітаються з тематиками економіки та місцевого самоврядування. Отже, напрям просторового та архітектурного розвитку справді належить до сфери відповідальності громад, і саме громадам на місцях слід розв’язувати всі питання у цих сферах.

Існує статистично значущий зв’язок між типом публікації та рівнем охоплення території дослідження: управлінські документи здебільшого стосуються міських та обласних територій, а дослідження, ініціативи та аналітики – всеукраїнського та міжнародного рівнів. Даний факт, вочевидь, вказує на розуміння відповідальності за даний напрям розвитку громад – управлінські документи у сфері архітектури та просторового розвитку переважно не стосуються більш ніж локального рівня охоплення.

Презентація “Просторовий розвиток та архітектура”

Джерела: