FrankoLytics: Аналітична довідка “Безпека, цивільний захист та оборона”

Аналітик регіональних політик Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics”
Михайло МОСОРА


Тематика безпеки чи не найскладніша з погляду пошуку відкритих джерел інформації. Розуміємо, що дані у сфері безпеки завжди є обмеженими для публічності та в силу різного рівня секретності, не залишають обмежений перелік кабінетів державних службовців, представників силових відомств, органів місцевого самоврядування. А в сьогоднішній ситуації повномасштабної війни, варто розуміти, що перелік таких даних тільки збільшився. Саме тому, наголошуємо, що представлені нижче дані, отримані виключно з публічних джерел, а отже, висвітлюють тільки окремі аспекти відповідної проблеми.

Аналіз дослідницьких та аналітичних розвідок з питань безпеки Івано-Франківської територіальної громади (далі – Івано-Франківська ТГ) засвідчує ряд цікавих аспектів.


Третина усіх досліджень про Івано-Франківську ТГ так чи інакше стосуються безпеки.

86% усіх досліджень що стосуються безпеки Івано-Франківська є глибокими розвідками.

Кожне друге дослідження про безпеку Івано-Франківська зроблене після повномасштабного вторгнення. Цікаво що до 2021 року (за період 2006-2020) було здійснено менше третини таких досліджень. Тобто, хоч російські війська були в АР Крим та окремих частинах Донецької та Луганської областей, однак питання безпеки Івано-Франківська було мало цікаве дослідникам та громадськості (у період 2014-2020 років було здійснено лише ¼ частину від усіх досліджень про безпеку громади (в розрізі періоду аналізу 2006-2023).


На наших радарах немає жодного публічного дослідження, що стосувались б безпеки Івано-Франківської ТГ і було виконане урядовою організацією або органом місцевого самоврядування.


Основними публічними дослідниками питання безпеки громади є в переважній більшості сектор громадянського суспільства (неурядові організації безпосередньо та у партнерстві з іншими). Причому кожне десяте дослідження (10%) у цій сфері виконане бізнесом.


2/3 публічних досліджень про безпеку Івано-Франківська фінансувались за кошти міжнародної технічної допомоги.
Вкрай мало є досліджень про безпеку окремо Івано-Франківської ТГ (тільки кожне десяте дослідження). В основному дізнаємось про тему безпеки в громаді із загальнонаціональних досліджень чи міжобласних, де громада є складовою частиною, і можна прослідкувати дані місцевого рівня.


Найбільше досліджень за темою «безпека» співвідносились із наступними Цілями сталого розвитку: Мир та справедливість; Подолання бідності; Скорочення нерівності; Партнерство заради стійкого розвитку. Дослідники питань безпеки Івано-Франківщини асоціюють цю тему в першу чергу із миром та справедливістю.


Згідно з результатами аналізу, найбільше у дослідженнях за проблематикою «безпека» простежуємо також наступні тематики: конфлікт, вразливі категорії, мобільність, демографія, діалог та порозуміння.


Розглянемо окремі аспекти питань безпеки громади. Жителі громади та внутрішньо переміщені особи (далі – ВПО), станом на 2023 рік, високо оцінюють можливості: відчувати себе безпечно (задоволені 82% і 94% відповідно, незадоволені 11% і 4%); самореалізації в цих умовах (задоволені по 71%, незадоволені відповідно 18% і 10%) та розвитку молоді (задоволені відповідно 66% та 70%, незадоволені – 20% і 8%).


Цікаво, як різниться рівень задоволеністю безпекою в Івано-Франківську між місцевими жителями та ВПО. Українці, які змушені були покинути свої домівки та перебратись в Івано-Франківськ гостріше відчувають безпеку, адже можуть порівнювати із прифронтовими регіонами, які вони залишили.


За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» налагодженням функціонування Івано-Франківська у воєнний час задоволені 69% містян і незадоволені – 25% (серед ВПО відповідно 79% і 12%). Пріоритетними сферами для міської влади вони вважають: допомогу армії (64% серед місцевих жителів і 57% серед ВПО), безпеку в місті (27% серед місцевих та 34% серед ВПО) (дані станом на 2023).


Прослідкувавши відповіді жителів громади на питання: які сфери повинні бути пріоритетними для міської влади Івано-Франківська? – бачимо, що суттєвої відмінності між місцевими жителями та ВПО у порядку ранжування важливості сфер «допомога армії» та «безпека в місті» немає й опитані ранжують саме у такій послідовності. Однак, прослідковуємо чітку кореляцію за віком у місцевих жителів, стосовно цього питання. Сферу “допомога армії” на перше місце насамперед ставлять молодші жителі, а з віком іванофранківці все менше розуміють цей причинно-наслідковий зв’язок армія – безпека (67% – 18-35 років, 64% – 36-50 років, 61% – 51+ років іванофранківців обрали сферу «допомоги армії» пріоритетною для міської влади).


Ключові цифри:

  • 51+ років – вік іванофранківців, де чітко прослідковуємо відчутне падіння зацікавленістю допомоги армії та безпеки в місті.
  • Половина жителів громади відчувають погіршення психоемоційного стану, стрес та депресію внаслідок повномасштабного вторгнення.
  • Третина жителів громади відчувають себе у небезпеці час від часу.
  • Кожен четвертий житель громади, ймовірно, залишить її межі в разі підвищення частоти обстрілів у Івано-Франківській ТГ (переміститься або в іншу область, або за межі держави). Причому найбільше переміщення варто чекати серед жителів віку 18-39 років (близько третини від цієї вікової категорії).

Презентація за напрямом_ Безпека, цивільний захист, оборона

Джерела: