В Івано-Франківську говорили про сприйняття молоді щодо влади та подальші кроки до взаємодії

В Івано-Франківську 19 березня відбувся Форум від/для молоді у межах проєкту #to_make_youth_louder (Зробимо молодь гучнішою!). Під час заходу презентували дослідження молодіжного середовища Івано-Франківської громади, з-посеред іншого, у форматі питання-відповідь місцева влада, молодь та громадський сектор спілкувалися про труднощі взаємодії та точки дотику.


Форум ініціювала та реалізувала громадська організація “Між Іншим” у партнерстві із Молодіжною радою при МВК МР ІФМТГ та Департаментом молодіжної політики та спорту.
Захід став нагодою для діалогу влади та молоді, розповідає організатор проєкту та співзасновник громадської організації “Між іншим” Владислав Соха.


“Маємо працювати для синергії молоді, влади та громадського сектору. Тому ми ініціювали діалог, який міг би налагодити взаємодію між усіма секторами й, можливо, розпочати з двох-трьох конкретних заходів, програм, які потім будуть розростатися”, – каже Владислав Соха.


Про особливості молодіжного середовища громади щодо прийняття рішень розповів аналітик регіонального економічного розвитку Карпатського інституту аналітики Тарас Малишівський. Саме фахівці цього інституту розробили методологію дослідження, яке тривало у три етапи: анонімне опитування молоді, особисті інтерв’ювання та напрацювання рішень у робочих групах.


“Дослідження тривало приблизно 4 місяці. За цей час ми побачили позицію молоді до влади і навпаки. Визначили, що довіра молоді до влади не є значно і що цікаво, що з віком вона падає. Молоді люди до 18 років – більше довіряють, ніж після 25. Але також зрозуміли, що молодь та влада готові до діалогу, проте їм бракує вдалої комунікації. Тому для подальших змін розробити низку рекомендацій”, – розповідає аналітик регіонального економічного розвитку.


Участь в обговореннях та панельній дискусії взяв і директор Департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради Віталій Матешко.


“Для мене важливо було почути результати та акценти дослідження. І це є інструмент до дії. Час від часу такі зрізи потрібно робити, бо вони дають розуміння, куди рухатися. Нам точно треба змінювати комунікацію. Думаю, варто ставити публічнішими та знаходити такі інструменти, щоб молоді було цікаво з нами”, – говорить Віталій Матешко.
Таке дослідження для Івано-Франківської громади чи не перший проєкт, що досліджував молодіжну демократію, щонайменше за останні 5 років, каже керівниця Аналітичного напряму Молодіжної ради ІФ МТГ Лілія Стрілецька.


“Ми в процесі проєкту отримали позитивний вплив. Адже вже зараз відбуваються зміни. Ми дослідили, що молодь готова комунікувати через Telegram. І відштовхуючись від цього відділи в деяких департаментах ОДА та міськраді готують такий канал комунікації” – каже Лілія Стрілецька.


Наразі представники громадської організації “Між іншим”, “FrankiLytics” та спільно з місцевою владою готують спільний документ (https://bit.ly/chattmyl), в якому пропишуть ключові напрацювання та рекомендації для стейкхолдерів молодіжної політики Івано-Франківської міської територіальної громади за підсумками реалізації проєкту. Організатори запрошують взяти участь в обговореннях наступних дій та заходів за посиланням.
Більше інформації тут 


Довідково:

Проєкт “#to_make_youth_louder” реалізується Громадською Організацією “Між Іншим” спільно з Карпатським інститутом аналітики “FrankoLytics” у партнерстві із Молодіжною радою при МВК МР ІФМТГ та Департаментом молодіжної політики та спорту у рамках грантової програми від ГО “Платформа Публічної Дипломатії” та Національного Демократичного Інституту. Фінансування є можливим завдяки щирій підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку USAID.


Фото: Лев Павлюк