FrankoLytics: Аналітична довідка “Екологія та енергоефективність”

Аналітик даних та інформаційних систем FrankoLytics

Святослав БІЛОУС

 

Івано-Франківська міська територіальна громада володіє унікальним ландшафтом, який характеризується наявністю гористої місцевості неподалік від Івано-Франківська, а також двома річками, що огинають місто і визначають вектори його географічного розвитку та розбудови.

З точки зору енергетики, Івано-Франківська міська територіальна громада є великим споживачем електроенергії. За 2020 рік було спожито 415 млн кВт-год, що у перерахунку на одну особу складає 1549,28 кВт-год за рік. Теплова енергія в громаді забезпечується двома підприємствами, які у 2020 році реалізували 310 тисяч Гкал, 86% з яких були успішно доставлені до споживачів, більшість з яких складає населення (74% усього споживання теплоенергії). В якості палива на підприємствах використовується природний газ. Власне газопостачанням займається одна компанія, у 2020 році було спожито понад 76 тис. кубічних метрів газу, а населення знову виступає основним споживачем газу з 84% усього споживання.

До водних ресурсів громади відносимо 2 річки та 4 озера, найбільше з яких має площу 33 га. Серед земельних ресурсів варто відзначити наявність 4 типів ґрунтів на території громади, найпоширенішим з яких є глинисто-піщаний тип ґрунтів. З точки зору атмосферних ресурсів відзначимо тренд на циклічність рівня якості повітря, з тенденцією на погіршення у холодну пору року, і тенденцією на покращення відповідно у теплу пору року. Серед зелених насаджень, маємо 1140 га таких насаджень в межах міста Івано-Франківськ станом на 2019 рік. За даними Головного управління статистики в Івано-Франківській області у 2015 році основними джерелами забруднення атмосферного повітря міста Івано-Франківська були транспортні засоби, викиди яких пересічно становили 96% від загального валового викиду забруднювальних речовин, та промислові підприємства міста (близько 4% усіх викидів). Загальна кількість викидів забруднювальних речовин складала 11.3 тисяч тонн. До прикладу, в Тернополі викидів від стаціонарних джерел було у 18 разів більше, ніж в Івано-Франківську за той же рік.

Аналіз дослідницьких та аналітичних матеріалів у питаннях екології та енергетики Івано-Франківської міської територіальної громади показав кілька важливих аспектів. Насамперед кількість дослідницьких матеріалів за тематичними напрямами екології та енергетики не перевищує десяти. При цьому існує лише 2 матеріали, що зачіпають водночас екологію та енергетику, що свідчить про низький попит на спільне дослідження відповідних тематик.

Половина досліджень була профінансована коштом міжнародної технічної допомоги, що свідчить про переважну зацікавленість у вивченні тематики саме серед зовнішніх стейкхолдерів. Водночас жодне із досліджень, де разом включені тематики екології та енергетики, не стосується виключно міських чи обласних питань. З точки зору перетину тематичних понять, найбільшим дотичним до Екології та Енергетики напрямом стала Економіка, що підкреслює особливий зв’язок між відповідними тематиками. Дослідницькі публікації характеризуються виключно всеукраїнським охопленням матеріалів, а їх виконавцем були виключно бізнес-кола.

Презентація “Екологія та енергоефективність”

Джерела: