Вивчаємо та створюємо передумови контролю якості аналітичних матеріалів

11 лютого 2021 року експерт Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (далі – Центр)  Роман Пятківський взяв участь у тренінгу «Внутрішній та зовнішній контроль за підготовкою аналітики», який провів директор з розвитку Департаменту економічно-політичних досліджень Київської школи економіки Тарас Доронюк  в рамках  «Сapacity Building Program – 2021», яку впроваджує Міжнародний фонд «Відродження» в рамках  Ініціативи з розвитку аналітичних центрів у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE) та за фінансової̈ підтримки Посольства Швеції̈ в Україні.

У ромках тренінгу було розглянуто питання важливості формування культури якості продукту в аналітичних інституціях, розкрито основні етапи контролю якості, стратегії визначення відповідальних осіб. Особливо цінною частиною заходу стало відкрите обговорення сучасних підходів до побудови системи внутрішнього та зовнішнього контролю якості аналітичного продукту.

Центральними тезами зустрічі стали наступні міркування спікера:

1) «Справжня культура якості» – це середовище в якому співробітники не тільки дотримуються стандартів, але також постійно спостерігають за діяльністю, яка є орієнтованою на якість, чують інших людей, які говорять про якість та відчувають “якість”, яка є навколо них”.

2) Імперативом для аналітичного центру має стати прагнення виробляти унікальний і методологічно вивірений аналітичний продукт.

3) Задля покращення якості аналітичного продукту застосовуються практики внутрішнього та зовнішнього рецензування, які дозволяють виявити помилки, що найчастіше зустрічаються в аналітичних матеріалах, покращити їх структуру та створити атмосферу відповідальності всіх авторів за кінцевий аналітичний продукт.

4) Механізми рецензування не будуть дієвими, якщо аналітичний продукт не відповідатиме критеріям доброчесності, міститиме плагіат чи буде завідомо недобросовісним.

Здобуті під час тренінгу знання та рекомендації будуть враховані під час розробки Положення про рецензування аналітичних матеріалів Центру, робота над яким перебуває в активній стадії впровадження.