Новостворений туристичний маршрут “Ворота в Центральні Горгани” привідкриває двері для мандрівників

В Івано-Франківську 29 травня презентували новий етнокультурний туристичний маршрут “Ворота в Центральні Горгани” та туристичну карту Східної Бойківщини з позначеними 100 об’єктами природної й культурної спадщини краю. Проєкт впроваджували науковці Карпатського інституту аналітики “Frankolytics” спільно з залученими експертами та партнерами. 

Лейтмотивом події стали 25 копій ретро-світлин за мотивами маршруту “Ворота в Центральні Горгани”. Більшість робіт — прикарпатського фотомайстра, особистого фотографа митрополита Андрея Шептицького Ярослава Коваля.  

Сам митець часто називав себе бойком, дбав про збереження культурної спадщини етнографічної групи, розповів його родич, засновник благодійного фонду “Збереження культурної спадщини села Цінева” Ігор Вінтонів.

“Мій родич — Ярослав Коваль був ініціатором створення бойківського музею в Ціневій. Він хотів його наповнити справді цінними експонатами. Їздив у експедиції, знімав людей у їхньому побуті. Він залишив чимало світлин, які зараз зберігаються у цьому музеї”, — каже Ігор Вінтонів.

Фото, представлені на виставці, оцифрував ініціатор Львівського фотомузею Роман Метельський. З його слів, світлини переносять у часи майже столітньої давнини, у тодішній побут бойків. Проте є на них й відомі українці. Зокрема митрополит УГКЦ Андрей Шептицький.

Ці світлини є наче передмовою до нового туристичного маршруту Бойківщиною, каже авторка транскордонного проєкту “Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні” Ольга Максимович.

“Сьогодні під час події презентуємо туристичний маршрут протяжністю 70 км. Він пролягає переважно через три громади: Рожнятівську, Брошнів-Осадську та Перегінську й охоплює територію Східної Бойківщини. А це — 15 пам’яток архітектури та 100 об’єктів”, — говорить Ольга Максимович.

З її слів, новий маршрут привабить поціновувачів етнічної та культурної спадщини. До його розробки долучився й керівник відділу туризму Івано-Франківської обласної військової адміністрації Віталій Передерко.

“У нашій області потрібно перерозподіляти туристичні потоки, — каже Віталій Передерко. — 80% туристів їдуть на Буковель, в Яремче, Косів, Верховину. Бойківщина за ресурсами, за культурною, історичною, індустріальною цінностями, — це насправді клондайк. І цей проєкт — це афіша для інших громад, що ви маєте неоціненні ресурси”.

Також під час заходу презентували карту туристичного маршруту Східною Бойківщиною у межах Івано-Франківщини.

Напередодні, 28 травня, новоствореним маршрутом мандрували й польські колеги з Академії прикладних наук в Хелмі. Вони у межах транскордонного проєкту “Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні” відвідали Історико-краєзнавчий музей культури та побуту Бойківщини у селі Цінева. Також знайомилася з промисловістю та біорізноманіттям Бойківщини в інтерактивному Центрі спадщини Вигодської вузькоколійки. А “Карпатський  трамвайчик” повіз у захопливі мандри мальовничим краєм. Ще однією зупинкою учасників став Долинський краєзнавчий музей Тетяни й Омеляна Антоновичів. Також делегація відвідала Василіянський монастир на Ясній Горі у Гошеві.

Дякуємо усім партнерам, експертам за участь на різних етапах реалізації проєкту. Зокрема, голові Брошнів-Осадської громади Тарасу Манорику, партнерам з Академії прикладних наук в м. Хелмі — експерту проєкту з питань бойківської культурної спадщини, керівнику відділу закордонної співпраці Зиґмунту Ґардзінському та координаторці проєкту Наталії Попек, керівнику відділу туризму Івано-Франківської обласної військової адміністрації Віталію Передеру, експерту  проєкту з культурних та архівних досліджень, декану інституту туризму ПНУ ім. В.Стефаника, професору Володимиру Великочому.

Транскордонний культурний захід відбувся 28 та 29 травня на Івано-Франківщині. Його реалізували Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника спільно з Брошнів-Осадською територіальною громадою та Академією прикладних наук в м. Хелмі (Республіка Польща) у межах проєкту PLBU.01.01.00-UA-0822/19-00 “Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні”. Подію організовано за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва європейського інструменту сусідства Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.