“FrankoLytics” підписав багатосторонній Меморандум з партнерами проєкту “Дослідження шляхів покращення бізнес-середовища територіальної громади Івано-Франківська”

5 жовтня символічно у міській ратуші Івано-Франківська Карпатський інститут аналітики “FrankoLytics” уклав багатосторонній Меморандум з партнерами проєкту “Дослідження шляхів покращення бізнес-середовища територіальної громади Івано-Франківська”. Учасники зустрічі — міська влада, представники бізнесу, податківці, представники управління статистики, громадського сектору та медіа — домовилися про сприяння та готовність до залучення на різних етапах дослідження.

Серед підписантів Меморандуму — голова громади Руслан Марцінків.


“Нам дуже важливо, щоб економіка Івано-Франківська давала віддачу, бо завдяки цьому ми можемо, зокрема, допомогти військовим. Також працюємо над Стратегією міста до 2030 року і без розвитку бізнесу, виробництва дуже важко уявляти сучасне місто. А в умовах війни важливо розуміти, як бізнес змінився, які його очікування від місцевої влади. Для громад дуже важливе залучення інвестицій, збільшення надходження податків до бюджету, створення додаткових робочих місць. Тому для нас дуже важливе це дослідження”, — звернувся до учасників Руслан Марцінків.

Подія започаткувала також діалог управлінців про виклики та перспективи бізнесу Івано-Франківської громади в умовах повномасштабної війни. У готовності брати участь у розробці методик дослідження запевнив голова Громадської спілки “Бізнес асоціація Івано-Франківська” Андрій Семанів. Наразі організація об’єднує понад 55 членів, які забезпечують роботою понад 7 тисяч жителів громади.

“Для того, щоб нам якісно розвиватися ми повинні розуміти, який бізнес представлений в Івано-Франківську. Тому для нас це цінне дослідження. Ми зможемо зрозуміти палітру бізнесу. Які конкретно юридичні чи фізичні особи представляють ті, чи інші галузі, скільки у них працівників, скільки податків вони сплачують до місцевого, державного бюджетів. Це дасть можливість для стратегії розвитку нашої організації. Для нас важливо якість дослідження, тому ми хочемо брати участь у розробці методик та готові взяти на себе опитування членів нашої організації”, — розповів Андрій Семанів.


Працюючи над дослідження науковці Карпатського інституту аналітики FrankoLytics вивчатимуть економічну екосистему регіону. У цьому сприятиме Головне управління Державної податкової служби в Івано-Франківській області, каже начальниця установи Ірина Столярик.


“У ході дослідження з допомогою податкової ми побачимо, яким є бізнес-середовище громади. Я можу сказати, що станом на зараз, наша область рухається у правильному напрямку, у нас податки збільшуються, у нас бізнес працює, не закривається. Але це дослідження дасть ефект, щоб ми зрозуміли, які галузі менш задіяні, які галузі потрібно розвивати, бо в них низьке податкове навантаження”, — говорить Ірина Столярик.


Івано-Франківська територіальна громада є потужним бізнес-середовищем і має питому вагу, каже начальниця Головного управління статистики в Івано-Франківській області Олена Бліннікова. Загалом у громаді налічується 45% зареєстрованих всіх юридичних осіб в області, а це — 14 тисяч суб’єктів господарювання.


“Надіємося, що ця співпраця буде плідною та взаємовигідною. Ми надаємо статистичні дані, але нам цікавий і зворотній зв’язок, що потребує бізнес, які показники. І це може вплинути на проєктування подальших статичних спостережень, особливо по новоутвореннях — територіальних громадах”, — каже Олена Бліннікова.


Всього під час дослідження заплановані вісім заходів. Надалі з учасниками зустрічі науковці “FrankoLytics” працюватимуть секторально. На основі фокус-груп вони підготують опитувальник для бізнесу, розповідає директорка “FrankoLytics” Ольга Максимович.


“Ми з понеділка стартуємо з фокус-груповими інтерв’ю та напівструктурованими інтерв’ю з експертами. Відтак буде розроблена анкета, опитувальник для бізнесу, який оцифруємо та оприлюднимо громадськості. А далі починається найцікавіше — брейншторм результатів дослідження в контексті Стратегії й розробка практичних рекомендацій та документів для того, щоб покращити бізнес-середовище Івано-Франківської міської територіальної громади”, — розповідає Ольга Максимович.


На основі даних аналітики планують сформувати рекомендації для прийняття рішень, перспектив майбутнього економічного зростання громади та розробки інструментів підтримки, стимулювання розвитку бізнесу та підприємницьких секторів.


“Я дуже вболіваю за кооперацію бізнесу, громадського сектору та місцевого самоврядування. Тішить, що старт події відбувається у такому широкому партнерстві. Надіємося, це сприятиме для розвитку міста” — відзначив Генеральний директор та ініціатор проєкту Промприлад. Реновація, засновник платформи “Тепле Місто” Юрій Филюк.


Науковці заручилися підтримкою Промприлад. Реновація та благодійного фонду “Тепле Місто”, які є серед підписантів Меморандуму. У дослідженні вкрай важливий досвід таких потужних представників громадських організацій, які стимулюють суспільні зміни, ефективно співпрацюють з бізнесом та є творцями нових підходів в економіці громади.


“Дня нас як для громадського сектору надзвичайно важливо аби проєкт “Стратегія Івано-Франківська” мав підкріплення не лише у форматі дискусійних панелей або обговорень, але мав аналітику та ґрунтувався на ній. Дослідження допомагають рухатися не навпомацки, а розуміти правильні вектори, куди варто спрямовувати сили. З “FrankoLytics” ми вже провели дослідження громадського сектору громади і вірю, що дослідження бізнесу принесе багато інсайтів”, — вважає керівниця платформи Благодійної організації Благодійний фонд “Тепле Місто” Росана Тужанська.


Медіапартнером проєкту події став незалежний мовник “Суспільне Івано-Франківськ”.
“Ми забезпечуємо наших громадян перевіреною інформацією і готові висвітлювати події, які сприятимуть розвитку Івано-Франківської громади”, — каже менеджерка філії Світлана Фальчук.


Робота над “Дослідженням шляхів покращення бізнес-середовища територіальної громади Івано-Франківська” триватиме до 24 лютого 2024 року.

Ця подія, форсайт-сесія з підписанням багатостороннього Меморандуму, створена Карпатським інститутом аналітики «FrankoLytics» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст публікації не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.