Міжкультурний діалог Польщі та України. Директорка “FrankoLytics” розповіла на телебаченні “Галичина” про реалізацію транскордонного проєкту

Днями директорка Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” Ольга Максимович розповідала про обмінний візит прикарпатської делегації у Республіку Польща у передачі “Про головне в деталях” обласного телебачення “Галичина”. Поїздка відбулася у рамках проєкту «Ворота в Центральні Горгани: міжкультурний діалог на польсько-українському прикордонні».

Основні думки про що йшлося під час телепередачі:

У  проєкті «GORGANY_HERITAGE» маємо тристороннє партнерство Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника, Вищої державної професійної школи міста Хелм та Брошнів-Осадської громади, які спільно домовилися працювати над вивченням, популяризацією та промоцією Бойківщини. Проєкт впроваджує Карпатський інститут аналітики “FrankoLytics”.

На якій стадії реалізація проєкту «GORGANY_HERITAGE»?

Нещодавно відбувалися медіальні заходи проєкту: транскордонні фокус-групові дискусії експертів, лекторій професора Зигмунда Гадзінського, який розповідав про те, як проводити біографічні, етнографічні інтерв’ю. Також відбувся обмінний візит на терени Польщі, щоб подивитися зблизька як промують, зберігають і підтримують культурну спадщину.

Який досвід отримали під час обмінного візиту української делегації у Республіку Польща?

Ми відвідували Підкарпатське воєводство, мали нагоду подивитися як зберігають спадщину бойків у двох громадах поблизу Любліна. Поряд з тим, ми зустріли не так багато людей, які зберігають культуру як частину ідентичності. І цей досвід для нас був спільно корисним. Бо на Прикарпатті маємо також людей, які є представники етнографічної групи бойків, а на теренах Польщі ми маємо приклад, як треба зберігати та перетворювати в економіку культурну спадщину.

Польща з 2000-их років є на тому етапі децентралізації, на якому наша Україна є після Революції Гідності. Нам було дуже повчально подивитися на дві польські громади Люблінського воєводства, позаяк, за певним часовим відтинком, ми йдемо тим же шляхом. Активність місцевих людей є в рази сильнішою. Вони діють, не чекають, що до них хтось прийде і щось зробить.
Наприклад, ми були у невеличкому музеї “Трьох культур”. Його облаштували у колишній садибі вчительки. Ми здивувалися, що там добре доглянута територія, експозиція. Спитали за штат, який все це доглядає і з’ясувалося, що там працює лише одна людина на 0,5 ставки. Усю територію довкола підтримують і зберігають мешканці громади. Це, напевно, основний урок, який ми винесли: про те, що цінувати, берегти й просувати, мають жителі громади. Ми впевнені, що за якийсь час, українські громади також будуть так діяти.

Що плануєте досягнути під час проєкту?

У проєкті маємо 10 заходів. Очікуємо реєстрацію нововиявленого об’єкта спадщини на території Брошнів-Осадської громади — польського костелу. Наразі працюємо, щоб створити проєктно-кошторисну документацію.
Надіємося на зростання фахового рівня та аналітичного центру і громади щодо збереження спадщини. Під час реалізації проєкту проведемо два соціологічні дослідження та плануємо створення реєстру об’єктів культурної та природної спадщини на теренах Брошнів-Осадської громади. Також громада облаштовує туристично-інформаційний центр, триває формування Стратегії туристичного розвитку. А також розробляємо туристичний маршрут, який має назву “Ворота в Центральні Горгани” і розпочинається з цієї громади.

Наше завдання як науковців також допомогти громаді з реєстраційними документами, зокрема архівною та історичною довідкою.

Чому обрали саме Брошнів-Осадську громаду?

У 2018 році спільно з управлінням міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій ОДА ми упродовж року вивчали туристичні потоки на теренах області. І з’ясували, що дві третини туристичного потоку спрямовуються до Яремчанщини. Цей проєкт є спробою змінити цю ситуацію у віддаленому майбутньому. Звичайно, розуміємо, що це справа не одного дня. Але закладаємо фундамент, щоб зробити цей туристичний потік рівномірніший. Цей проєкт є спробою підкреслити цікавість однієї з етнографічних груп — бойків.

Коли ми дивилися на туристичний маршрут “Ворота в центральні в Горгани”, то інфраструктурно в’їзд починається з Брошнів-Осадської громади. Далі по маршруту пролягають ще Перегінська та Рожнятівська громади. Тому обрали місцевість, яка привідкриває ці “ворота”.

Більше дивіться у відео: