“Бути соціологом — це передусім покликання та місія”. Привітання Ольги Максимович з Днем соціолога України

Сьогодні, 01 жовтня, соціологічна спільнота нашої країни відзначає професійне свято – День соціолога в Україні. Відповідне рішення було прийняте на VII з’їзді Соціологічної асоціації України, а блискуче пояснення його генеалогії свого часу опублікував львів’янин Данило Судин.

Чи легко бути соціологом у пострадянській країні, історія модерної державності якої триває всього лиш три десятиліття? В країні, геополітичне розташування якої неминуче залишає інтелектуальну еліту перед нагальною необхідністю пошуку оптимальних рішень компромісу, частина населення якої донедавна сумнівалася у власній ідентичності; в країні, північно-східний сусід якої страждає хворобливою манією поглинання того, що йому ніколи не належало?

Працювати соціологом у такій країні – це передусім покликання та місія і лише потім – професія.

Втім, для тих, хто обрав цей відважний шлях в країні, що трансформується, воює і будує власну державність та ідентичність водночас, джерелом невичерпного натхнення й ентузіазму були та залишаються Люди, народ України, який впевнено будує свою країну на рівні інституцій, захищає її на фронті, відстоює себе в культурі та гідно презентує на міжнародній арені.
Для тих, хто обрав шлях соціолога в Україні джерелом оптимізму залишається українська молодь, покоління гідності та європейського вектора, яке обрало і безкомпромісно довело свій вибір у 2014 році та впевнено відстоює цей напрям розвитку нашої держави.
Для тих, хто обрав шлях соціолога в Україні, невичерпним джерелом натхнення залишається глибока національна культура, велич якої відтворена як в працях класиків, так і практиках повсякдення українського народу, який прикував до себе увагу світу щоденними прикладами героїзму, мудрості, людяності та поваги.

Колеги за покликанням і професією, вітаю всіх із цим святом. Нехай надалі наші дослідження сприяють побудові кращого майбутнього, нехай виклики лише згуртовують професійну спільноту довкола спільних цінностей, а майбутнє буде безхмарним та неодмінно мирним.

Щиро вітаю усіх, хто обрав сміливість та гідність бути соціологом!
Слава Україні! Героям слава! Все буде Україна! 

З найкращими побажаннями —
директорка Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” Ольга Максимович