Карпатський інститут аналітики “FrankoLytics” – майданчик експертних діалогів

22 лютого 2024 року у Карпатському інституті аналітики “FrankoLytics” відбувся круглий стіл “10 років російсько-української війни: історичні, політико-правові та євроінтеграційні особливості” за участю науковців факультету історії, політології та міжнародних відносин, факультету психології, науковців та практикантів аналітичного центру.

Дослідники обговорили широке коло питань, пов’язаних з передумовами та характером російсько-української війни, спричинених нею змін у суспільно-політичному житті українців, суперечливим сприйняття вітчизняних подій у світі тощо.

Аналітик з належного врядування та доброчесності “FrankoLytics”, доцент Роман Пятківський відзначив, що соціологічні опитування та звичайні спостереження дозволяють констатувати значні зміни у свідомості людей щодо історичних питань, поглиблення усвідомлення українцями власної ідентичності, які відбуваються в умовах російсько-української війни.

“Важливо, що сьогодні світоглядне дистанціювання від Росії в умовах війни активніше відбувається знизу, у свідомості звичайних громадян, – відзначає Роман Пятківський. – Деколонізація та деімперіалізація свідомості українців відбувається не лише завдяки зростаючій підтримці ідеї української державності, але й внаслідок екзистенційного переживання громадянами загрози власному буттю. Бачимо як національні почуття і бажання спільного співбуття кристалізується з кожною спільною перемогою чи навіть невдачею”.

Експерт закликав інтелектуалів активніше працювати у площині колективної свідомості і національної пам’яті громадян, підкреслив, що більш успішною справа деколонізації свідомості українців ставатиме в результаті консолідації зусиль управлінців, науковців та освітян, представників засобів масової інформації та всіх небайдужих людей. Це надихатиме громадян боротися, відбудовувати і зміцнювати власну державу, залишатися українцями за розгортання будь-яких сценаріїв воєнних дій.

“Здавалося б, що події Другої світової війни мали допомогти людству всього світу зробити необхідні висновки з допущених помилок та, на жаль, болюча історія нічого не навчила країну-агресора, яка попри потужний цивілізаційний розвиток позиціонує себе на міжнародній арені, як правонаступниця Радянського Союзу із всією своєю загарбницькою сутністю. Нам українцям, зокрема й науковцям, важливо пам’ятати, що перемога у війні – це плід взаємовідповідальної солідарності у суспільстві. Потрібно не забути про те на чиїх плечах стоїть країна, щоб у боротьбі із сепаратизмом політичним ми не стали жертвами сепаратизму морального”, – вважає дослідниця освітніх політик FrankoLytics Наталія Басараб, яка взяла участь у семінарі.


Карпатський інститут аналітики“FrankoLytics” й надалі підтримуватиме ініціативи дослідників посилювати міжвідомчі комунікації та творити діалог нових сенсів та бачень.

У єдності наша сила!