Телеміст між Івано-Франківськом та Луцьком. Разом з партнерами сприяємо сталому розвитку громад і територій

Непересічна подія відбулася 9 травня за участі представників науки, громадського сектору, держслужбовців та журналістів – телеміст між Луцьком та Івано-Франківськом щодо роботи академічних аналітичних центрів, які спеціалізуються на створенні дослідницьких рішень задля сталого регіонального розвитку.  Організатори події:  Аналітичний центр “Волинь” та Лабораторія соціологічних досліджень на базі  Волинського національного університету імені Лесі Українки по одну сторону онлайн-зв’язку та Карпатський інститут аналітики “Frankolytics” на базі  Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, який був по іншу сторону онлайн-зв’язку. Учасники зустрічі актуалізували коло проблематик  у форматі науково-практичного круглого столу — “Роль академічних аналітичних центрів у створенні передумов сталого розвитку громад та територій”.

З вітальним словом до учасників науково-практичного круглого столу звернулися представники ректоратів національних університетів Волині та Прикарпаття (ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки професор Анатолій Цьось, декан факультету історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки, професор Ярослава Ярош,  проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Волинського національного університету імені Лесі Українки Людмила Єлісєєва та проректор з науково-педагогічної роботи  Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професор Руслан Запухляк). Підкреслюючи вагомість прикладних досліджень  в розрізі регіонів та роль університетів, як осередків інтелектуального потенціалу зростання  громад і територій на засадах цінностей сталого  розвитку, представники адміністрацій акцентували на вагомій ролі академічних аналітичних центрів щодо цілісного впровадження стратегії університету як явища європейської культури з одного боку  та державної інституції в регіоні  — з іншого.

Аналітичні центри презентували результати власних досліджень та окреслили сферу їхнього наукового зацікавлення. Йшлося переважно про авторські інституційні дослідження. Поміж тим, доповіді директорок академічних аналітичних центрів не оминули увагою питання інституційного розвитку та проектної діяльності задля створення ресурсних передумов належного проведення досліджень.

Директорка Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” доцентка Прикарпатського національного університеті імені Василя Стефаника Ольга Максимович доповіла про «Створення передумов сталого розвитку громад і територій через інституційне зміцнення регіональних академічних  аналітичних центрів».

Місія  Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” полягає у створенні дослідницького підґрунтя для сталого розвитку громад і територій. Аналітики та експерти FrankoLytics розробляють доказові рішення на основі даних   у сфері регіонального економічного розвитку, освіти та молодіжних політик, культури і туризму,  публічного управління, екології, гендеру та громадського здоров’я. Однак, зосереджуючись на дослідженнях для регіону, академічний аналітичний центр стикається з низкою викликів, гострота яких лише посилюється в умовах  складного   українського сьогодення”, — наголосила директорка “FrankoLytics” Ольга Максимович.

Навзаєм науковці Волинського національного університету імені Лесі Українки (керівниця аналітичного центру “Волинь”, доцентка  Ольга Кузьмук разом з завідувачкою лабораторії соціологічних досліджень, доценткою Валентиною Любчук)  ознайомили присутніх із доповіддю “Соціологія сьогодні. Аналітика, проєктна діяльність, публічна соціологія: локальний вимір”.

У сучасному світі, де складні соціальні проблеми та виклики постають все більш актуальними, соціологія відіграє ключову роль у розумінні та аналізі суспільного життя. Обґрунтоване вивчення та аналіз суспільних явищ та процесів дає змогу розробляти стратегії та політики для вирішення соціальних проблем, покращення якості життя, мінімізації соціальної нерівності та побудови більш справедливих суспільств. Соціологія також вивчає соціальні зміни та трансформації, що відбувається в суспільстві. Вона допомагає прогнозувати та розуміти наслідки таких змін, їх вплив на індивідів та групи, а також на соціальні інститути. Це важливо для адаптації до нових умов, розвитку ефективних стратегій та змін у суспільстві. Особливо, коли мова йде про життя українського суспільства в умовах воєнної реальності та усвідомлення необхідності повоєнної розбудови України”, — зазначають науковці Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Івано-Франківську групу партнерської міжрегіональної події складали  дискутанти круглого столу з числа  партнерів Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” (заступник директора Департаменту інтеграції громад, внутрішньої політики та роботи з внутрішньо переміщеними особами Андрій Деркач, керівник Секретаріату Івано-Франківської міської ради Станіслав Козлов, директорка проектно-освітнього центру “Агенти змін” Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Світлана Кропельницька, перший заступник начальника Головного управління статистики в Івано-Франківській області Юлія Макар, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Святослав Никорович, державний службовець, представник відділу економічного аналізу прогнозування та супроводу галузевих програм Івано-Франківської обласної державної адміністрації  Йосип Семак), а також представників  команди “FrankoLytics” (операційна менеджерка, дослідниця освітніх політик “Frankolytics”  Наталія Басараб, проєктна менеджерка Карпатського інституту аналітики “Frankolytics” Юлія Баволяк, політолог, аналітик регіональних політик “Frankolytics” Михайло Мосора, експерт зі статистичного аналізу даних Карпатського інституту аналітики “Frankolytics”, професор, доктор фізико-математичних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Михайло Осипчук, студент факультету математики та інформатики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, аналітик даних та інформаційних систем Карпатського інституту аналітики “Frankolytics” Святослав Білоус, медіаменеджерка “Frankolytics” Ірина Каразуб).

Віртуозно модерували круглий стіл у форматі очно-дистанційного телемосту: в Івано-Франківську  — аналітик з належного врядування та доброчесності Карпатського інституту аналітики “Frankolytics”, доцент Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Роман Пятківський, в Луцьку — керівниця Аналітичного центру «Волинь», доцентка Волинського національного університету імені Лесі Українки  Ольга Кузьмук.

Коло  питань дискусії  круглого столу:

  • На якому фундаменті може бути побудована ефективна та результативна робота академічного аналітичного центру?
  • Яким є запит громадянського суспільства на інтелектуальні результати діяльності академічних аналітичних центрів?
  • За яких умов готова влада виступати замовником досліджень академічних аналітичних центрів і враховувати їхні  обґрунтовані рекомендації під час прийняття управлінських рішень? У якому форматі доречно будувати співпрацю між академічними аналітичними центрами і органами державної  влади та місцевого самоврядування?
  • Які можливі шляхи побудови взаємовигідної співпраці академічних аналітичних центрів та публічного сектору?
  • На яких засадах і темах можлива співпраця академічних аналітичних центрів та бізнесу?
  • Якого типу результати діяльності академічних аналітичних центрів цікаві владі, громадським організаціям, бізнесу (звіти, аналітичні записки, результати проведених соціологічних досліджень тощо)?
  • Якою є роль академічних аналітичних центрів в умовах воєнної та повоєнної реальності України ? Яка роль академічних аналітичних центрів у відновленні та розбудові України?
  • Як побудувати ефективні студентські ініціативи в  рамках діяльності університетських аналітичних центрів?

Учасники круглого столу задавалися тематичними питаннями та дискутували про специфіку діяльності академічних  аналітичних центрів, перспективні напрями  і форми співпраці академічних аналітичних центрів із владою, громадськими організаціями, бізнесом, медіа та іншими стейкхолдерами. Також йшлося й про  актуалізацію діяльності академічних аналітичних центрів в умовах російсько-української війни та післявоєнної відбудови України.

Підводячи підсумки заходу,  учасники навчально-практичного круглого столу зійшлися на думці та переконанні про необхідність поглиблення співпраці та формування подальших дієвих та планомірних зусиль щодо посилення культури прийняття доказових рішень у секторі регіональних політик. Поглиблення співпраці та продовження діалогу у заданому та інших можливих форматах співпраці задля  створення  підґрунтя української  перемоги та  швидкої післявоєнної відбудови України постали наскрізною тематикою резолюції заходу.

Дослідники Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” висловлюють вдячність колегам Аналітичного центру “Волинь” та Лабораторії соціологічних досліджень Волинського національного університету імені Лесі Українки за ініціативу та партнерство у впровадженні науково-практичного круглого столу, гостям Івано-Франківського крила партнерської групи круглого столу, які відгукнулися на запрошення та взяли участь у  події, а також  Прикарпатському національному університету імені Василя Стефаника за сприяння у проведенні заходу.