Аналітичний радар: наука підкаже з чого починати Стратегію Івано-Франківської територіальної громади

Кожен дослідник-науковець добре знає, що на практиці означає тяглість науки. Вона є однією з найдавніших форм суспільної свідомості, поступаючись тривалістю лише міфології, філософії та релігії, адже людство існує у безперервному процесі індивідуального та колективного самоаналізу. Наукові результати переходять від покоління до покоління, а кожен новий дослідник тільки привносить крихту інновацій до глобального масиву знань. Саме тому сталою науковою традицією є тенденція розпочинати нове дослідження з розділу про аналіз попередньої наукової літератури з досліджуваної проблеми, ретельного вивчення про те, хто, що, якими методами і з якими результатами та обмеженнями дослідив в даній тематиці раніше.


На початку 2021 року дослідники Карпатського інституту аналітики «FrankoLytics» отримали запрошення працювати в складі ініціативної робочої групи зі створення Стратегії для новоствореної Івано-Франківської територіальної громади. Команда аналітичного центру отримала одне з перших доручень, яке спрямоване було на пошук та систематизацію досліджень, які раніше виконувались в громаді. Розглядаючи питання: яким має бути Івано-Франківська громада у 2035 році, дослідники «FrankoLytics» зрозуміли, що першочергове завдання – зрозуміти та описати масив актуальних знань про Івано-Франківську територіальну громаду, викладений у десятках досліджень. Оскільки нерозумно починати наукове дослідження не розуміючи історії наукового дискурсу даного питання у працях інших науковців, аналогічно ж нерозумно було б почати аналізувати сучасний Івано-Франківськ, не систематизувавши інші дослідницькі спроби, що були здійснені до часу іншими авторами та інституціями.


Тож, розшукавши більш як сім десятків публікацій, автори «FrankoLytics» замислилися про змістовну та водночас лаконічну форму опису усього масиву різнопланових даних, що вдалося зібрати. Як створити стислий, інформативний опис різнопланового масиву знань, не вдаючись до переказу текстів? Як аналітично описати настільки різнорідний за методологіями та змістом масив текстових (і не лише) знань? Які критерії опису та як узагальнити чисельно? З огляду на наукову традицію розв’язання подібних завдань, зародилась авторська ініціатива Карпатського інституту аналітики «FrankoLytics» — «Івано-Франківська територіальна громада: аналітичний радар» (опублікований у першій редакції наприкінці 2021 року за участі міждисциплінарного кола авторів).


«Ми в «FrankoLytics» любимо складні завдання, адже в процесі їх розв’язання народжуються елегантні рішення. Методологія аналітичного радару дозволяє в стислій формі доказово описати чималі за обсягом та різнопланові за замістом і методологіями дослідження, оптимізуючи зусилля як нашої команди, так й інших читачів щодо резюмування дослідницького ландшафту певного питання в розрізі громади. Варто сказати, що аналітичний радар є унікальним продуктом створеним в рамках формування Стратегії Івано-Франківська та дозволяє оперативно формувати витяги щодо дослідницької історії більш як шести десятків тематик та сфер регіонального розвитку з урахуванням міжнародних вимірів, як-то цілі сталого розвитку та принципи належного врядування, — розповідає очільниця «FrankoLytics» Ольга Максимович і додає. — Наразі авторська база даних становить 150 опрацьованих досліджень та оновлюється щороку у форматі авторського щорічника. Дослідники «FrankoLytics» каталогізують та публікують аналітичний радар, а також створюють цифровий довідник досліджень про Івано-Франківщину, паралельно додаючи отриманий щорічний масив знань до загальної бази даних, що налічує зараз 150 опрацьованих та оцифрованих публікацій.


Каталогізує радар міжпрофільна команда вчених і фахівців проєктного менеджменту.


Зрозумівши першочергове завдання – аналіз досліджень про Івано-Франківську територіальну громаду, дослідники «FrankoLytics» взялися за розробку методології. Для того, щоб досліджувану базу можна було кожного року поповнювати новими оцифрованими дослідженнями та бачити як змінюється умовна карта існуючих знань про Івано-Франківську територіальну громаду, автори «FrankoLytics» систематизували підхід та випрацювали авторську методологію. Саме про тонкощі укладання аналітичного радару розповідаємо читачам, адже нас часто запитують про те, а як читати це видання? Отож, розповідаємо.


Спершу акумулюємо дані, обгрунтовано відрізняємо публікації, які є дослідженнями від решти, оцифровуємо цей масив за авторським підходом. Переважно працюємо з оприлюдненими матеріали, або ж тими, які отримали з дозволу авторів (саме для таких досліджень іноді в Каталозі відсутні QR-коди посилань).


Методологія, техніка та процедура збору даних

  • пошук даних на основі відкритих джерел мережі Інтернет та інших ресурсів;
  • офіційні запити Карпатського інституту аналітики «FrankoLytics» до ключових інституцій, що могли б володіти даними про
  • зміст і характер дослідницьких ініціатив на території Прикарпаття, а також публікація відповідного анонсу про збір даних на сайті та інших ресурсах організації;
  • інтерв’ювання ключових організацій, які теоретично могли б проводити дослідження на Прикарпатті чи завідома володіють такою інформацією.

Також науковці «FrankoLytics» описують масив опрацьованих досліджень крізь призму 10 авторських вимірів сформованого пулу публікацій:

  • Розподіл за типом досліджень
  • Розподіл за роками
  • Розподіл за фінансуванням
  • Розподіл досліджень за виконавцями
  • Розподіл за охопленням територій
  • Розподіл за рівнями соціальної структури
  • Розподіл за цілями сталого розвитку
  • Розподіл за принципами належного врядування
  • Розподіл за тематикою
  • Розподіл за найменуванням топових виконавців

У 2023 році автори «FrankoLytics» вже вкотре систематизували підсумки дослідницького року (2022) на Івано-Франківщині та вже працюємо над формуванням пулу досліджень 2024. До слова, якщо Вам відомо про належні дослідницькі ініціативи про Івано-Франківщину, будемо вдячні за покликання (office@frankolitics.org, Карпатський інститут аналітики «FrankoLytics» або media@frankolytics.org).


Після «перезавантаження» 2014 року дослідження ростуть у відчутній прогресії, йдеться у авторському аналітичному огляді координатора проєкту «Івано-Франківська територіальна громада: аналітичний радар», аналітика регіональних політик «FrankoLytics», д-р. Михайла Мосори.

«Кількість публікацій у 2020-2022 роках є втричі більшою, ніж у 2017-2019 та приблизно вп’ятеро більшою за період 2014-2016. …Виявлений тренд у «Радарі 2006-2021» «про нас без нас» (більшість досліджень про Івано-Франківщину генеруються поза межами Івано-Франківська) залишається актуальним та навіть чіткішим й у 2022 році. Дві третини досліджень про регіон формуються на всеукраїнському рівні. У 2022 році значно збільшилась частка досліджень чи аналітики, що виконані урядовими організаціями. Органи центральної влади та їх представники на місцях більше досліджували та аналізували Івано-Франківськ у публічній площині. У 2022 році дослідження продовжуються переважно фінансуватися міжнародними партнерами», — зазначає координатор проєкту в межах аналітичного огляду.


Отже, завдяки праці команди «FrankoLytics» знаємо історію досліджень про Івано-Франківщину та обласний центр, загалом, адже міждисциплінарна група аналітиків системно аналізує дослідження Івано-Франківська з 2006 року, каталогізує їх в аналітичний радар, який станом на тепер налічує 150 праць для формування доказових рішень в громаді. Відтак сьогодні науковці «FrankoLytics» можуть надати аргументовані відповіді, в тому числі, на такі питання:

  • Хто?
  • Коли?
  • Як?
  • За які кошти?
  • У якій сфері?
  • …досліджували Івано-Франківщину та…
  • які висновки отримали?

Аналітичний радар буде корисним усім, хто прагне приймати доказові рішення задля сталого управління на теренах Івано-Франківщини, тобто представникам влади, бізнесу, громадського сектору, медіа, наукових та освітніх установ та ін. Дослідники «FrankoLytics» готові розглянути запити на підготовку витягу з аналітичного радару за умови належного оформлення та відсутності етичних колізій (як-то, персональні дані, таємниця тощо), адже формування таких довідок належить віднедавна до портфелю маркетингових пропозицій аналітичного центру (у випадку зацікавленості — office@frankolitics.org, Карпатський інститут аналітики «FrankoLytics» або media@frankolytics.org).


Це дослідження є інформаційною базою для аналізу сьогодення Івано-Франківщини загалом, стратегування та доказового прогнозування її майбутнього розвитку й, зокрема, Івано-Франківської територіальної громади. До речі, з опорою на проєкт «Івано-Франківська територіальна громада: аналітичний радар» наразі виконується робота з формування аналітичних довідок за всіма напрямами роботи стратегічних груп розробки Стратегії для Івано-Франківської територіальної громади та вже незабаром ми розповімо читачу про те, що повідомляють дослідження про громаду секторально.