FrankoLytics : аналітична довідка “Соціальна політика та інтеграція”

Аналітик регіональних політик Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics” Михайло МОСОРА

 

Близько третини публічних досліджень, з наявної у FrankoLytics бази досліджень про Івано-Франківщину (з 2006 року до сьогодні), тією чи іншою мірою стосуються теми «соціальної політики та інтеграції». Причому 2/3 досліджень були опубліковані після 2020 року. Таким чином, можна стверджувати, що дослідників це питання більше почало цікавити відносно недавно.

З-поміж усіх виконавців досліджень з відповідної проблематики, чітко виокремимо неурядові організації. Найбільше досліджень здійснено саме неурядовими організаціями (близько третини). А скажімо, кожне четверте дослідження є проєктом міжнародної технічної допомоги. Кожне ж п’яте дослідження за темою «соціальної політики та інтеграції» здійснене бізнесом.

Ключове питання, яке стоїть сьогодні: Хто ж готовий вкладати кошти у дослідження з такої важливої теми сьогодні для українського суспільства?

Згідно опрацьованих даних командою FrankoLytics, до сьогодні основним джерелом фінансування досліджень за темою «соціальна політика та інтеграція» Івано-Франківщини були кошти міжнародної технічної допомоги (65%). Український же бізнес профінансував кожне 13 дослідження за темою «соціальної політики та інтеграції» (7,7%). Досить ж мало для проведення досліджень за нашою темою було залучено державних фінансів. Предметно, що доля державних фінансів є рівна частині досліджень зроблених власними силами ініціативних груп громадян (Pro Bono) у структурі фінансування – по 3,8%. Вивчення питання «соціальної політики та інтеграції» сьогодні напряму залежить від виділення фінансування міжнародними партнерами України, міжнародними благодійними фондами тощо.

Найбільше досліджень за темою «соціальної політики та інтеграції» співвідносились із наступними Цілями сталого розвитку: Мир та справедливість; Скорочення нерівності; Подолання бідності; Партнерство заради стійкого розвитку. Дослідники питань «соціальної політики та інтеграції» Івано-Франківщини асоціюють цю тему насамперед із миром та справедливістю.

Сьогодні важливо також розуміти відповіді на запитання: Які теми супроводжують проблеми «соціальної політики та інтеграції» в Івано-Франківській територіальній громаді?

Згідно з результатами аналізу, найбільше у дослідженнях за проблематикою «соціальної політики та інтеграції» простежуємо також наступні тематики: безпека, діалог та порозуміння, мобільність, демографія,  солідарність і консолідація, конфлікт, комунікація, місцеве самоврядування.

Деякі кількісні параметри сектору за результатами досліджень:

  • 6, 17 – індекс згуртованості громади (за 12- бальною шкалою)
  • 77%  франківчан декларують важливість відчувати згуртованість громади
  • 4,8 – індекс соціальної дистанції мешканців громади (за адаптованою 7-бальною шкалою Е. Богардуса)
  • 61 % тимчасово переміщених громадян України назвали причиною вибору саме Івано-Франківська наявність родичів та близьких друзів на території громади

Діючі соціальні програми Івано-Франківської територіальної громади (за участі міської ради):

  • Міська програма соціального захисту членів сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС, членів сімей загиблих (померлих) Захисників/Захисниць України на 2023-2025 роки.
  • Положення про порядок звільнення учасників бойових дій АТО/ООС, членів їх сімей, членів сімей загиблих (померлих) під час участі в АТО/ООС та учасників АТО/ООС, членів їх сімей – мешканців Івано-Франківської міської територіальної громади від сплати за житлово-комунальні послуги на 2021-2025 роки.
  • Програма соціальної підтримки окремих категорій громадян в Івано-Франківській міській територіальній громаді на 2023-2025 роки.
  • Програма фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд електро- та автотранспортом на міських маршрутах загального користування в Івано-Франківській міській територіальній громаді на 2021 – 2025 роки.

На обліку  станом на 2023 рік перебуває 15 759 одержувачів допомог малозахищених категорій населення та сімей з дітьми (Звіт міського голови про діяльність виконавчих органів Івано-Франківської міської ради за 2023 рік).

Для забезпечення виконання Програм соціального захисту населення в Івано-Франківській міській територіальній громаді на 2023 рік з коштів бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади виділено з урахуванням змін 316 мільйонів 487 тисяч 87 гривень. Профінансовано у звітному періоді – 224 мільйони 947 тисяч 859 гривень (там же).

Розпорядженням міського голови від 04.09.2014 року №330-р створено Координаційний комітет допомоги учасникам АТО/ООС, які постраждали під час бойових дій, та членам їх сімей. Координаційний комітет забезпечує в межах наявних можливостей надання одноразової матеріальної допомоги, оперативне розв’язання проблем, з якими звертаються учасники АТО/ООС (в т.ч. бійці, добровольці АТО/ООС), Захисники/Захисниці України чи члени їх сімей, поранені учасники в зоні проведення АТО/ООС (в т.ч. бійці-добровольці АТО/ООС) чи члени їх сімей, а також члени сімей загиблих (померлих) учасників АТО/ООС (в т.ч. бійців-добровольців АТО/ООС), Захисників/Захисниць України, що потребують особливої уваги чи перебувають в складних життєвих обставинах.

У департаменті соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради створено міський інформаційний центр для учасників АТО/ООС та членів їх сімей та запроваджено роботу «Єдиного вікна» з надання пільг з оплати за житлово-комунальні послуги учасникам АТО/ООС та членам їх сімей. Станом на 26.09.2023 року – 2820 особам нараховано пільги на оплату за житлово-комунальні послуги на суму 9 мільйонів 235 тисяч 395 гривень, а саме:

  • 100 учасникам АТО/ООС та членам їх сімей в розмірі 100% знижки, на загальну суму 1 мільйон 128 тисяч 80 гривень;
  • 366 членам сімей загиблих в АТО/ООС, членам сімей загиблих Захисників/Захисниць України в розмірі 50% знижки, на загальну суму 1 мільйон 139 тисяч 839 гривень;
  • 2354 учасникам бойових дій АТО/ООС та членам їх сімей, в розмірі 25% знижки, на загальну суму 6 мільйонів 967 тисяч 476 гривень.

З нагоди дня народження мешканцям Івано-Франківської міської територіальної громади, відповідно до рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради «Про виплату одноразових матеріальних допомог» від 12.01.2023р. №20 (в тому числі особам, зареєстрованим як внутрішньо переміщені в населених пунктах Івано-Франківської міської територіальної громади або отримали тимчасову довідку внутрішньо переміщеної особи, видану Івано-Франківською міською територіальною громадою) надається одноразова допомога:

  • у розмірі 500 гривень – особам віком від 70 до 90 років;
  • у розмірі 1000 гривень – особам віком 75 років;
  • у розмірі 1000 гривень – особам віком від 90 років до 95 років;
  •  у розмірі 3000 гривень – особам віком 95 років;
  •  у розмірі 1000 гривень – особам віком від 96 років до 100 років;
  • у розмірі 5000 гривень – особам віком від 100 років.

 

Презентація “Соціальна політика та інтеграція“

 

Джерела: