Публікуємо звіт про результати роботи нашого Центру в 2020 році

Для Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону (далі – Центр) 2020 рік був складним, як і для решти інституцій України та світу. Однак нові виклики, спричинені пандемією COVID-19, спонукали нас до розвитку і пошуку нових можливостей в існуючих реаліях. Адже саме у 2020 році Центр, як структурний підрозділ Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, вступив у процес трансформації загальноуніверситетської структурної одиниці в університетський Think Tank.

Щиро радію і пишаються тим, що Центр має сильну та професійну команду, яка успішно склала іспити структурної і функціональної трансформації, примножує кадрові та інституційні спроможності задля кращого розвитку. Це непересічна честь мати нагоду працювати з Вами, командою мрії!

Ключовим для нас у 2020 році став процес стратегування розвитку Центру. Ми багато працювали та продовжуємо працювати над Стратегією і, щиро переконана, висловлю консолідовану думку нашої команди, – вдячні Міжнародному фонду «Відродження», Ініціативі з розвитку аналітичних центрів, яку виконує фонд у партнерстві з Ініціативою відкритого суспільства для Європи (OSIFE), у за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні, за високопрофесійне менторство на шляху до формування ціннісної конституції та належних організаційних основ нашої теперішньої і майбутньої діяльності.

Для нашої команди 2020 рік став водночас роком іспитів та здобутків. Ми складали екзамени на предмет уміння вирішувати непрості питання з мінімальними витратами часу, переглядали наші пріоритети, переосмислювали цінності та бачення разом з аналізом оптимального шляху досягнення окреслених перспектив.

Це був рік глибокого аналізу і самоаналізу. Рік подолання складної проблеми сповільнення темпів нашої роботи, з причини COVID-19. І тішуся, що ми змогли досить швидко перебудуватися й опанувати мистецтво діалогу в новому сенсі цього слова як процедурно, так і змістовно.

Працівники Центру провели чималу роботу задля формування ресурсних передумов розвитку нашого університетського підрозділу, доклали зусиль задля формування основ його прийдешньої інституційної та фінансової стійкості.

Спільно з Управлінням міжнародних зв’язків, туризму та промоції міста виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради ми здійснюємо дослідження «Нова реальність туристичної індустрії Івано-Франківської територіальної громади в умовах COVID-19». Аналітики та експерти організації досліджували гендерні аспекти безпеки громадських просторів обласного центру Прикарпаття, вивчали разом з активістами консорціуму «Українська кліматична мережа» масиви даних задля проєктів рішень у сфері регіональних екологічних політик, аналізували особливості міжкультурної комунікації молоді на європейському прикордонні.

Підводячи підсумки року, що минув, приємно відмітити, що у 2020 році ми мали нагоду спостерігати як «працюють» результати раніше проведених нами досліджень. Так, результати соціологічного дослідження соціально-демографічного профілю одноденних відвідувачів (екскурсантів) та туристів Івано-Франківської області стали основою для інноваційної оцінки ВДВ туризму на рівні України та регіону, а технічні завдання, розроблені аналітиками та експертами Центру, включені в План заходів з реалізації Стратегії Івано-Франківської області на 2021 – 2023 рр.

Відрадно констатувати попит на нашу експертизу, відтак у переліку планів 2021 року – нарощування ресурсного потенціалу структурного підрозділу університету з метою належної, ринкової відповіді відносно існуючого запиту в рамках можливостей університетського Think Tank підрозділу.

У 2021 році ми плануємо:

  • презентувати громадськості Стратегію Центру 2020-2023;
  • поглибити співпрацю із українськими аналітичними центрами та налагодити кращі контакти для проєктів міжнародного співробітництва із університетськими аналітичними центрами;
  • презентувати результати комплексного соціологічного дослідження аналітичних потреб Прикарпаття.

Новий 2021 рік ми розпочинаємо із виваженими намірами сформувати як науково обґрунтовані бази даних для належного впровадження політик розвитку територій Прикарпаття, так і саме такі аналітичні продукти, які впливатимуть на формування порядку денного політик та рішень у Карпатському регіоні задля кращого досягнення цілей сталого регіонального розвитку Прикарпаття через інституційне зміцнення університетського аналітичного центру.

 

Oльга Максимович

директорка Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаникa

Детальніше про роботу Центру у  PDF-версії річного звіту Навчально-наукового Центру соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника – 2020.