FrankoLytics: Аналітична довідка “Економічний розвиток та підприємництво”

 

Директорка  Карпатського інституту аналітики “FrankoLytics”

Ольга МАКСИМОВИЧ

 

Економіка та підприємництво Івано-Франківської міської територіальної громади є об’єктом сталого інтересу зовнішніх стейкхолдерів та маркетинговою візитівкою міста. Громада позиціонується як одна із найбільш привабливих для ведення бізнесу та підприємництва в Україні, а тому робота даної групи становить (на думку аналітичної групи FrankoLytics) особливий пріоритет  в розділі сильних сторін.  

   

Дослідження стало фіксують високу підприємливість мешканців, однак рівень купівельної спроможності  та добробуту мешканців – невисокий, що і є основною пересторогою розвитку місцевого малого бізнесу та сфери послуг. Так, за даними опитування громадянської мережі “Опора” (Соціально-політичні погляди мешканців Івано-Франківської територіальної громади (2023), 89% франківців декларують місячний дохід в діапазоні 5-20 тис. грн/місяць. За даними цього ж дослідження довідуємося наступне:

  • 25%  франківців втратили дохід після початку великої війни
  • 12% франківців мали досвід вимушеної міграції
  • 30% франківців отримали соціальну допомогу від держави
  • 23% франківців розглядають сценарії переїзду
  • 51% франківців переконані,  економіка – пріоритетний напрям розвитку 
  • 73% франківців покладають надії про розвиток громади на молодь.

За даними аналітичного радара FrankoLytics, дослідницький ландшафт сектору виглядає так, що  4 з 10 досліджень про Івано-Франківщину стосуються тематик економіки та підприємництва

Однак, якість досліджень в секторі є суттєво нижчою відносно інших сфер. Переважно, публікації в секторі економіки та підприємництва належать до розділу аналітики (40,5%), рідше – досліджень (26,2%). Приблизно чверть досліджень (26,0%)   віднесено до розділу ініціативних, тобто таких, які умовно витримують рецензування на предмет методології. Ще близько 7% інформаційного ландшафту в секторі формується за даними управлінських документів.  

Переважно дослідження в галузі забезпечують партнерські консорціуми за участі представників різних галузей (кроссекторальні ініціативи – 28,6 %). Прикметно, що бізнес розташувався на другій сходинці рейтингу виконавців (16,7%), що засвідчує чималий інтерес бізнесових кіл до розуміння та самоусвідомлення через дані та аналітику.  Приблизно така ж частка досліджень в секторі виконана неурядовими організаціями,  які, вочевидь, засвідчують чималий інтерес до вивчення проблематики галузі. 

Приблизно половину досліджень в секторі фінансували міжнародні партнери України (53,8%), а кожне десяте дослідження оплачено самим же бізнесом (12,8%). Кожне десяте дослідження в секторі виконано власним коштом дослідників або за державні фінанси. Частка досліджень за кошти місцевих фінансів коливається в межах похибки.  

З-поміж більш як чотирьох десятків досліджень жодне не стосувалося локального рівня. Місцевий рівень розуміння економіки та підприємництва Івано-Франківської громади відображений ініціативними проєктами, управлінськими документами та статистикою. 

За індексами цілей сталого розвитку дослідження формують 6 кластерів, переважно розкриваючи тематики інновацій, місцевого самоврядування, економіки тощо.   

За даними Звіту про роботу Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження за 2023 рік на території Івано-Франківської міської територіальної громади станом на 01.10.2023 р. зареєстровано 34018 суб’єктів підприємницької діяльності, з них – 15207 юридичних осіб (14839 – станом на 01.01.2023 р.) та 18811 – фізичних осіб підприємців (17457 – станом на 01.01.2023р.). 

Доходи та видатки Івано-Франківської міської територіальної громади (2023) за інформацією Звіту про роботу фінансового управління Івано-Франківської міської ради за 2023 рік, станом на 25.09.2023 року до бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади фактично надійшло 4 231,3 млн грн, а саме:

  • доходів загального фонду без трансфертів надійшло 4 020,7 млн грн;
  • доходів спеціального фонду без трансфертів надійшло  210,5 млн грн;
  • дотацій та субвенцій до загального та спеціального фондів із державного, обласного та інших бюджетів надійшло 732,0  млн грн.

Основні джерела надходжень (2023):

  • податок на доходи фізичних осіб – фактично надійшло  2 024,9 млн грн.;
  • акцизний податок – фактично надійшло  86,9 млн. грн.
  • плата за землю – фактичне надходження 203,8 млн грн.
  • єдиний податок – надходження становить  508,0 млн грн

Бюджет Івано-Франківської міської територіальної громади з видатків виконано станом на 02.01.2024 року в цілому на 91,6% до затвердженої суми на рік із врахуванням змін. З бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади в 2023 році вилучена в державний бюджет реверсна дотація в сумі 124,0 млн грн. З резервного фонду бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади спрямовано кошти в сумі 9,2 млн грн. 

Найбільш питому вагу загального фонду займають захищені видатки. У 2023 році загальна сума видатків, які спрямовано на захищені статті становить 78,7% від загального обсягу фінансування. А саме: на виплату заробітної плати та нарахувань направлено 47,8 %, матеріальних допомог – 4,7%, підтримка ЗСУ – 8,7 %, стипендій – 1,0%, харчування – 1,4%, медикаментів – 0,3%, енергоносіїв — 7,0%.

  Спрямування фінансів громади  на потреби військовим – ключовий пріоритет діяльності економічних відомств громади. Економіка громади стало покликана підтримувати потреби фронту. Так, за матеріалами Річного Звіту міського голови про діяльність виконавчих органів Івано-Франківської міської  ради (2023) розуміємо, що громада продовжує функціонувати в умовах правового режиму воєнного стану і спрямовуються бюджетні кошти на зміцнення обороноздатності. У 2023 році прийнято рішення щодо перерахування субвенцій військовим частинам, які зареєстровані в Івано-Франківській міській територіальній громаді  – 48,4 млн грн.  Також 26,4 млн грн – обсяги закупівель і передачі військовим частинам товарів та обладнання для зміцнення матеріально-технічного забезпечення. Окрім цього виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради було запроваджено систему заохочення громадян, які вирішили укласти контракти на військову службу (0,4  млн грн).

Закладами охорони здоров’я за рахунок бюджетних коштів громади надано допомогу військовослужбовцям медикаментами, виробами медичного призначення та засобами індивідуального захисту  на суму 0,5 млн грн.  Також надано фінансову допомогу на суму 7,0 млн грн військовому шпиталю в місті Івано-Франківськ. З бюджету міської територіальної громади проводяться виплати матеріальних допомог військовим і їхнім сім’ям (108,6 млн грн).

З метою підтримки військовослужбовців та їхніх сімей створено комунальний заклад «Дім воїна». Основні завдання якого – це надання соціальних послуг особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни, учасникам антитерористичної операції, операції об’єднаних сил і особам, які брали участь у заходах, необхідних для оборони  України, захисту безпеки населення та інтересів держави, у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України. Кошторисом закладу передбачені видатки в сумі 1,5 млн грн.

Велика війна в Україні суттєво вплинула на сектор економіки та підприємництва в громаді. За даними опитування в рамках проєкту Нова економіка Івано-Франківська (NEF, 2022) 78% підприємців відчувають брак ресурсів для розвитку бізнесу; 56% підприємців висловили готовність розпочати експорт; 23% підприємців декларують падіння доходу після великої війни.

Вагомою складовою життєдіяльності  громади та її  економіки є торгівля. За даними Звіту про роботу Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження за 2023 рік станом на 25.09.2023 року торгівлю товарами народного споживання здійснюють через 1423 магазини (загальна площа –  206,7 тис.кв.м):

  • торгові центри та  супермаркети – 72;
  • продовольчі магазини – 821;
  • промислові магазини – 512;
  • книгарні – 18.

Також на території  нашої громади функціонує 91 об’єкт фірмової торгівлі.

На території Івано-Франківської територіальної громади функціонує 447 підприємств ресторанного господарства на 27,8  тис. посадкових місць. Побутове обслуговування населення здійснюється через 359 підприємств побуту.

Звіт про роботу управління праці Івано-Франківської міської ради за 2023 рік

інформує, що станом на 26.09.2023 року на територію Івано-Франківської громади  релоковано бізнес 79 суб’єктів господарювання, зокрема це:

  • виробництво (мідного кабелю, харчової продукції, косметики, напівфабрикатів, меблів, пошиття одягу і взуття та інше);
  • надання послуг (фінансових, бухгалтерських, дизайнерських, стоматологічних, лікувально-реабілітаційних);
  • торгівля;
  • ІТ-сфера;
  • заклади ресторанного господарства;
  • оренда складських приміщень та ін.

За 2023 рік від релокованого бізнесу до місцевого бюджету надійшло 11,9 млн грн у вигляді сплачених податків. Зокрема:  ТОВ “ІІК “Нова технологія” – 5,1 млн грн;  ТОВ “Запорізький завод кольорових металів” – 3,1 млн грн;  Донецький університет внутрішніх справ – 2,0 млн грн та ін.

Обсяг реалізованої продукції за 9 місяців 2023 року склав 11,8 млн грн проти 10,7 млн грн за аналогічний період 2022 року, йдеться у Звіті про роботу Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження за 2023 рік. Найбільшу частку в обсягах реалізації підприємств переробної промисловості складали підприємства машинобудування (21%) та з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (14,7%).

З метою підтримки місцевого виробника проводиться інформаційна кампанія “Купуємо івано-франківське“, в рамках якої вебсайт наповнювався інформацією про місцевих виробників (представлено 96 місцевих товаровиробників та внесено близько 535 одиниць товару). Докладніше тут:  http://market.mvk.if.ua 

Івано-Франківськ був обраний одним із пілотних міст для співробітництва з програмою “EU4Business: Конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП” у рамках пріоритетного сектору “Інноваційний розвиток”. Розроблено профільний вебсайт “Івано-Франківськ – місто, сприятливе для бізнесу” https://business.ivano-frankivsk.ua, на якому розміщено інформацію про місцеві й державні фінансові програми підтримки МСП, грантові пропозиції для бізнесу, тематичні події для бізнесу, роз’яснення нормативних актів, пропозиції оренди комунального майна тощо.

Дослідники FrankoLytics переконані, що для успішного розвитку сектору економіки та підприємництва на території громади важливим є розуміння цінностей та груп мешканців за цінностями (докладніше про культуру та цінності франківців читайте в аналітичній довідці  FrankoLytics щодо культури та інформаційної політики сформований за матеріалами досліджень аналітичного центру “pro.mova”, соціологічної агенції  “Fama” та ін.)  

На думку  дослідників FrankoLytics, роль Івано-Франківська є субстанційною для української Перемоги, не лише з погляду тилового забезпечення регіонів України, які фізично зіштовхнулися з бойовими діями, але й з погляду сенсів. Певною мірою, ідеї та гасла, що зароджувалися на Прикарпатті стали натхненням для мільйонів українців, які боронять країну сьогодні. Івано-Франківщина є важливим орієнтиром українськості, ментальним провідником незламності українського народу. У 2024 році Івано-Франківськ потребує переосмислення економічної ситуації, врахування власних сильних сторін та викликів середовища. Сильна економіка Івано-Франківська (як орієнтиру українськості) дарує надію на гармонійне вирішення наступного виклику – швидку й ефективну відбудову.  Сильними сторонами сектору економіки та підприємництва громади є розташування, ринок праці, євроінтеграція та соціальний капітал (детальніше  тут: Сильні сторони івано-франківського бізнес-середовища у 2024) 

Презентація “Економічний розвиток та підприємництво”

Джерела: